Foto: Shutterstock.com

Ustavni sud odbio je prijedlog o procjeni ustavnosti obvezatnog cijepljenja za djecu, što znači da roditelji u Republici Hrvatskoj neće moći odlučivati o tome žele li djecu cijepiti ili ne, pa  i s onim cjepivima koja smatraju spornim.

Vijest je to objavljena jučer koja je izazvala nove reakcije zbog pitanja koje je u zadnje vrijeme došlo u samo središte interesa javnosti, pa je rasprava o tome treba li cijepljenje biti obavezno ili ne, donedavno potiskivana iz razloga političke korektnosti, sada došla na stranice najčitanijih medija.

Predlagatelji ocjene ustavnosti bili su bračni par Gašprotić iz Gračišća i zagrebačka udruga Život ili cijepljenje. Oni su u svom prijedlogu upozorili da u Hrvatskoj postoji nekoliko cjepiva čije nuspojave nisu dovoljno istražene, te da su neka od njih pokazala negativne učinke na zdravlje djece. U prijedlogu su napisali i kako obvezatno cijepljenje ugrožava pravo roditelja da dijete odgaja u skladu sa svojim uvjerenjima.

Odgovor Ustavnog suda na ovu potonju argumenatciju bio je prilično očekivan, a i logičan – najvažnije je pravo djeteta na fizičko zdravlje, a prava roditelja na odgoj djeteta u skladu s njegovim uvjerenjima u tom je smislu u drugom planu. Ono drugo pitanje, koje je zapravo presudno, šteti li cijepljenje zdravlju djeteta ili ne – Ustavni je sud riješio traženjem očitovanja od Ministarstva zdravlja. Ono je pak poručilo kako je “aktivna imunizacija najdjelotvornija mjera u spriječavanju bolesti”.

Međutim, kako iz tog istog ministarstva poručuju, o cijelom tom pitanju tek treba uslijediti prava javna rasprava u kojoj će se, nadamo se, moći čuti različiti glasovi s različitim mišljenjima, pa i onima koji se razlikuju od onog iz ministarstva, a da su pri tome potkrijepljenja argumentima.

G. An. | Bitno.net