Rijeka

Zima je pred vratima, a s njome i niže temperature, što za riječko Prihvatilište za beskućnike “Ruže sv. Franje” znači više brige oko smještaja beskućnika. Prošlogodišnje hladnoće učinile su tu jedinstvenu riječku ustanovu pretijesnom za sve kojima je pomoć bila potrebna, pa su neki beskućnici bili usmjereni na gradski Crveni križ u kojemu su boravili mjesec dana, nakon čega su ponovno bili poslani na cestu. Pred riječkim Prihvatilištem sada je pitanje hoće li moći uopće pružiti smještaj za manje od dvadeset beskućnika koliko je kapacitet Prihvatilišta. Budući da Grad Rijeka riječko Prihvatilište odbija uvrstiti u gradski proračun postoji opasnost da jedina riječka ustanova koja beskućnicima pruža smještaj i prenoćište, stavi ključ u bravu, upozorava voditeljica Prihvatilišta Vilma Mlinarić.

“Riječko Prihvatilište za beskućnike ‘Ruže sv. Franje’ djeluje već pet i pol godina zahvaljujući ljudima velikog srca, jer uspoređujući financiranje riječkog s ostalim prihvatilištima u Hrvatskoj, financiranje od strane lokalne samouprave i uprave je neznatno”, ističe Mlinarić i kao primjer navodi kako Grad Varaždin za potrebe svog Prihvatilišta izdvaja 250 tisuća kuna uz koje dodaje i financiranje osobnih dohodaka djelatnika Prihvatilišta, dok sredstva koje je Grad Rijeka namijenio prihvatilištu iznose 150 tisuća kuna, a ista sredstva još uvijek nisu dobili. Riječka nadbiskupija ustupila je prostore koji se nalaze uz crkve sv. Romualda i Svih svetih na Kozali, kao i pokrivanje pojedinih troškova.

“Poslanje Franjevačkoga svjetovnog reda je i ukazati na ono što u svijetu nije dobro i reći da bi po novom zakonu gradovi morali financirati svoja prihvatilišta. To financiranje ne smije ići samo putem natječaja (kao što je do sada bio slučaj), nego Prihvatilišta moraju biti u proračunu”, objašnjava Mlinarić i dodaje kako po novom Zakonu Ured za ljudska prava neće raspisivati natječaje i Prihvatilište se neće moći prijavljivati na ista, nego će gradovi morati skrb o prihvatilištima preuzeti kroz proračun. S tim u vezi svi hrvatski gradovi u Hrvatskoj imaju uvrštena prihvatilišta za beskućnike u svoje proračune, osim Grada Rijeke. Lokalnoj vlasti iz Prihvatilišta upućivana su otvorena pisma, ali odgovor je uvijek bio isti – Grad će pomoći kroz natječaje na koje se Prihvatilište bude prijavljivalo.

Prihvatilište za beskućnike “Ruže sv. Franje” osnovao je Franjevački svjetovni red s Trsata, no svoju duhovnost ne nameću i vrata otvaraju svima, bez obzira na vjersku ili neku drugu pripadnost. I dok iz Riječke nadbiskupije nikada nisu pitali od kuda dolaze beskućnici ili kojoj vjeri pripadaju, iz Grada Rijeka često nameću činjenice da mnogi korisnici kojima svakodnevno pomažu volonteri Prihvatilišta nisu iz Rijeke i nisu vjernici.

“Mi iz naše vjere svjedočimo da to činimo iz ljubavi prema čovjeku. Naša djela to najbolje svjedoče. Nismo htjeli osnovati Udrugu koja bi prikrila dimenziju Katoličke crkve, nego smo Prihvatilište osnovali kao poslanje našeg reda. Bez obzira tko smo i što smo, bitno je ono što činimo za čovjeka!” ističe Mlinarić dodajući kako Grad svoju odgovornost i skrb za potrebite opravdava pomoći koju daju Udrugama poput Terre, Oaze, Kuće utočišta. Mlinarić podržava rad svake udruge koja pomaže marginaliziranim skupinama, ali i podsjeća kako je riječko Prihvatilište jedini objekt koji pruža smještaj i program resocijalizacije kojega su prepoznali mnogi, poput Erste Fundacije koja im je prošle godine dodijelila treću nagradu te priznanje Ministarstva socijalne politike i mladih koji su ih 2011. godine kao primjer dobre prakse vraćanja beskućnike u društveni život. (ika/bitno.net)