S obzirom na ublažavanje mjera za sprječavanje širenja zaraze koronavirusom, ostvareni su uvjeti za slavlja prvih pričesti u župama Riječke nadbiskupije uz pridržavanje mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i preporuka za Riječku nadbiskupiju.

Slavlja prve pričesti, osim djece i roditelja, okupljaju veći broj rodbine i prijatelja kao i članova župne zajednice, te je potrebno imati u vidu socijalni razmak između osoba, osobito u zatvorenom prostoru, odnosno crkvi. Prije odluke o organiziranju slavlja prve pričesti i prve ispovijedi, potrebno je održati roditeljski sastanak s roditeljima i dobiti njihov pisani pristanak. Obrazac koji roditelji trebaju ispuniti dat će im župnici. S obzirom na to da svaka župa nema isti broj prvopričesnika kao i jednaku prostranost crkve, ukoliko je moguće, slavlje prve pričesti trebalo bi organizirati na otvorenom uz pridržavanje mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i preporuka za Riječku nadbiskupiju koje su ili koje će biti na snazi. Slavlja prve pričesti mogu se slaviti tijekom ljeta ili na jesen, tj. na početku nove školske godine, ovisno o vjeronaučnoj pripravi i prilikama.

Župe koje će slaviti prve pričesti o tome prethodno moraju obavijestiti kancelara Riječke nadbiskupije. Župnici koji smatraju da u njihovoj župi nije moguće organizirati slavlja prve pričesti, ne samo zbog poštivanja donesenih mjera nego i nedovoljne priprave kandidata, neka slavlja odgode za jesen ili iduću godinu.

Slavlja sakramenta krizme odgađaju se za jesen kada će se, ovisno o epidemiološkoj situaciji, donijeti konačna odluka.