Reper Marin Ivanović Stoka, jedan od glavnih predstavnika “zagrebačke škole” hip-hopa koja je sredinom 1990-ih napravila pravu malu revoluciju na glazbenoj sceni, već dulje je vrijeme u javnosti, nažalost, više poznat po svojoj borbi s ovisnošću o narkoticima nego po svojoj glazbi. Stoka je 2007. po prvi put završio u komuni za odvikavanje, gdje se borio s ovisnošću o kokainu. Nakon izlaska iz nje Stoka se neko vrijeme bavio raznim show-business angažmanima, da bi početkom 2010. opet pao u ovisnost i završio ponovno u komuni. Trenutačno se u njoj nalazi po treći put, ovaj put u komuni u Španjolskoj gdje je otišao početkom 2013. Ono što je ovaj put, kako se čini, drugačije jest vijest da je Stoka u svojoj borbi za slobodu protiv ovisnosti odlučio potražiti pomoć Boga i Njemu predati inicijativu u ruke.

I da kažem da sam napisao deset pjesama na vjersku tematiku i prilično sam siguran da po povratku slijedi i jedan takav album a u budućnosti i više njih, Bog daje rime gangsta, vrijeme je da počnem i njega slavit kroz rep, zaslužio je svime to i zadužio me da se i pozitivnim riječima, rep propovjedanjem rekao bi obratim ekipi, te kroz zg gangsta flow širim dobro i ljubav. Amen”, napisao je Ivanović na svom Facebook profilu nedavno. Njegovo ispovijedanje vjere na društvenoj mreži uslijedilo je nakon što je Stoka iz Španjolske postao i par pjesama o Bogu. Jednu od njih koju prenosimo u cijelosti Stoka je posvetio svojim prijateljima i fra Zvjezdanu Liniću. Pjesme su napisane u stilu karakterističnom za njegov reperski stil: izravne i iskrene, a u njima dominiraju motivi zahvalnosti Bogu.

Kako će dalje teći Ivanovićeva duhovna borba i hoće li on ustrajati u svojoj novopronađenoj slobodi, naravno, mi ne možemo niti želimo predviđati. Ono što je sigurno jest da ćemo se svi mi na Bitno.netu moliti za Ivanovića i njegovu obitelj, za snagu koja će mu sigurno biti potrebna u svemu onome što je pred njim.

Ispuni li svoje obećanje o slavljenju Boga kroz hip-hop, Stoka sigurno neće biti usamljen: u SAD-u i u drugim zemljama, naime, postoje čitava scene kršćanskog hip-hopa. To je glazbeni žanr koji je zbog svoje izravnosti i autentičnosti upravo idealan za evangelizaciju mladih i tu su njegovu snagu već prepoznali mnogi kršćanski umjetnici. Kršćanskih repera ima i u Hrvatskoj – u Rijeci je niz godina djelovala hip-hop skupina Boanerges, a danas su aktivni MC Cross iz Velike Gorice, te crossover band iz Dugog Sela Sliryc 33.

Reper Stoka: Kada se vratim iz komune slavit ću Boga kroz rap, zadužio me je

Foto: screenshot facebook Stoka

Goran Andrijanić | Bitno.net