U srijedu 4. travnja na blagdan sv. Izidora Seviljskog, zaštitnika interneta, s emitiranjem je krenuo Radio Skaut, prvi hrvatski skautski radio. Pokretači projekta su članovi Zdruga katoličkih skauta Riječke nadbiskupije pod vodstvom vjeroučitelja Marina Miletića. Misiju, ciljeve i program radija predstavili su u Velikoj dvorani Nadbiskupskog ordinarijata u Rijeci.

Pozdravnu riječ uputio je vjeroučitelj i voditelj Zdruga Marin Miletić. Okupljene je upoznao s četrnaestogodišnjem djelovanjem Zdruga katoličkih skauta. Izrazio je zadovoljstvo početkom emitiranja programa te istaknuo kako za cilj imaju dizati mostove i biti oni koji spajaju, a ne razdvajaju ljude.

Kako prenosi Novi list, Miletić je poručio: “Danas okupljamo više od 200 skauta u Rijeci i više od 700 u Hrvatskoj, radimo s vrtićkom djecom, osnovnoškolcima, srednjoškolcima i studentima. Pokrenuli smo više humanitarnih i ekumenskih projekata, poput organizacije ljetovanja za djecu Vukovara i Srebrenice u Rijeci, a ovo ljeto prvi put ugostit ćemo djecu banjalučke biskupije. S pokretanjem radija ne mislimo stati, mislimo dalje rasti. Naš ogroman entuzijazam i polet mogu mnogo toga nadomjestiti.”

Voditeljica odnosa s javnošću Zdruga katoličkih skauta Asja Pavlović upoznala je okupljene s misijom i ciljem radija. Kazala je kako će sve što na radiju bude rečeno biti istinito, aktualno i transparentno: “Na skautskom radiju nećemo: psovati, vrijeđati, diskriminirati, biti politički opredijeljeni, tračati ili nametati stavove”, poručila je Pavlović.

Nakon uvodnog dijela u konferenciji, putem live streaminga sudionici su mogli pratiti prvi razgovor u studiju Radio Skauta između glavne urednice Helene Anušić i pročelnice Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Primorsko-goranske županije Edite Stilin. Gošća nije krila zadovoljstvo projektom kojega su pokrenuli mladi, osobito istaknuvši kako će biti slušateljica emisije koju će voditi učenici Prve hrvatske sušačke gimnazije: „Žuta ludnica“ – a čiji učenik je i sama bila.

Radio Skaut može se slušati online, kao i putem linkova za računalne programe. Također, prisutni su i putem TuneIn aplikacije, dok se do snimaka emisija može doći preko njihova SoundCloud kanala.

Također, ovom prigodom predstavljen je i logo Radio Skauta čiji autor je Hrvoje Miličević.

Pogledajte promo video:

Zdrug katoličkih skauta Hrvatske | Bitno.net