Radio Marija Hrvatske slavi 24. rođendan. Obljetnicu Radio Marije u ponedjeljak 22. veljače – u kojoj se prisjećamo 1997. godine kada su osnovani u Hrvatskoj – naš jedini marijanski radio slavi u novim prostorima. Uselili su prije mjesec dana. Nova redakcija Radio Marije Hrvatska nalazi se u kući u župi Majke Božje Remetske, na adresi Kameniti stol 11, točno na prvoj autobusnoj stanici nakon Krematorija prema remetskome svetištu.

Za IKA-u su tim slavljeničkim povodom izjave dali glavni urednik Radio Marije Hrvatska o. Stjepan Fridl i njegov zamjenik Petar Bilobrk.

O. Stjepan Fridl, glavni urednik Radio Marije Hrvatska, kazao je da svaki rođendan nešto znači. “Za nas je ovo poseban rođendan jer je u novim prostorima. I bez sumnje, mi imamo u Hrvatskoj puno medija i, Bogu hvala, svatko ima svoj cilj. Ja vjerujem da imamo isti cilj, ali su različiti putevi”, rekao je i ustvrdio dalje: “Radio Marija kao svjetska obitelj ima već zacrtan svoj cilj. Mi slijedimo program svjetske obitelji s velikom slobodom kreiranja programa unutar Hrvatske”, rekao je naš sugovornik isusovac jer uvjet je da na čelu nacionalne radio postaje bude jedan svećenik, a predsjednik Udruge Radio Marija jedan laik. Kod nas je to laikinja Nevenka Mišić.

Podsjetio je i da danas Radio Marija djeluje u 86 zemalja svijeta, a kada su u našoj zemlji stasali bili su sedma radio postaja u svijetu.

“Znači, ako se ovako nastavi, za deset ili petnaest godina Radio Marija, odnosno, Gospa će svojim plaštem obaviti cijelu zemlju, a to onda nešto znači. Kad Blažena Djevica Marija vodi povijest, kad ‘mama’ uhvati u ruke, onda će to biti malo drugačije”, rekao je.

Zamjenik glavnog urednika Petar Bilobrk smatra da su Hrvatski katolički radio i Radio Marija, zapravo, jedno tijelo, “a to što imamo drugi naziv ili drugačiji program to nas ne dijeli jer mi nismo konkurencija”. Dapače, mi smo oni koji se nadopunjuju, kazao je Bilobrk i iznio što mu znači biti dio velike marijanske i medijske međunarodne zajednice:

“Zaista, jedna smo obitelj koja se danas raduje sa svojim slušateljima, sa svim svojim djelatnicima i suradnicima u ovoj godini, kao i prethodnoj koja je bila teška i izazovna, a slično je i pred nama”.

“No ipak”, nastavio je u slavljeničkom duhu sugovornik IKA-e – “uspjeli smo ostvariti najveći san svih nas, a to je napraviti i stvoriti jedan ‘Marijin dom’ koji će biti otvoren za sve naše slušatelje, prijatelje i dobronamjernike u svakom trenutku”.

Redakcija će imati u prizemlju i kapelu, posvećenu Navještenju BDM, tako da će biti moguće doći kod njih i pomoliti se pred Presvetim.

Na upit koliki im je ovo skok, iz starih u nove prostore, Bilobrk je odgovorio:

“Velik” – ponovio je – “velik i velike izazove stavlja pred nas. Prvo moram sve to još poslužiti, urediti, a istovremeno moramo funkcionirati što ste vi kao Hrvatska katolička mreža prošli prije par godina prelaskom u svoje nove prostorije. Ali ne smijemo u tom dijelu zaboraviti onu duhovnu dimenziju i ono što Radio Marija znači i biti bolji po mogućnosti”.

Novi prostori su im puno veći nego na donedavnoj adresi na Jordanovcu, kaže gotovo pa duplo veći. Tri kata s desetak prostorija donacija je slušatelja, potvrdili su nam, a u opremanju im je pomogla svjetska obitelj Radio Marije, dok su tehničku podršku dobili iz talijanske redakcije.

Imat će čak i jednu sobu za prespavati u slučaju kada gosti budu dolazili iz veće udaljenosti.

Prema planu s. Samuele Premužić uredit će dodatno vrt ispred zgrade tako da ljudi iz gradskog autobusa, u vožnji ili dok budu čekali na stanici, kao i dobronamjernici koji im budu dolazili, mogu uživati u ljepoti prirode, rekao je o. Stjepan Fridl koji ima plan također da na zgradi bude i jedna umjetnička intervencija s njihovim logom ‘Radio Marija Hrvatska’.

Prisjetio se i jednog nevjerojatnog nedavnog Marijinog providonosnog interventa koji im je puno pomogao u razvoju njihovog poslanja i kako je samo Gospa kockice posložila.

“Znate, ja imam silno povjerenje u Nju, jer kako je potres u ožujku 2020. prodrmao našu isusovačku kuću na Jordanovcu, gdje je u podrumu do prije mjesec dana bio njihov radio, sudbina kuće je takva da će je jednoga dana morati srušiti i mi bismo kad-tad morali odseliti”, rekao je i iznio svoju osobnu interesantnu povijest jer je u tim danima bio i u bolnici teško bolestan.

Savjetovali su mu – jer trebao je kemoterapiju i zračenje – da se valja spremati na ‘putovanje’ – kako se izrazio.

“Ja sam odustao od kemoterapije i zračenja čekajući odlazak i kada sam vidio da ništa od toga rekao sam Gospi: ‘Čuj, hajdemo se mi dogovoriti kad nema gore za mene mjesta. Daj nam nove frekvencije i daj nam nove prostore pa onda možemo razgovarati oko mog odlaska gore’”.

“I vrlo interesantno” – nastavio je – “mi se sada šalimo, ali dva mjeseca nakon toga dobili smo kompletno frekvencije za Riječko područje i Istočnu Slavoniju, a dva-tri mjeseca poslije i kuću na dar, upravo ovu u kojoj smo sada”.

“I sada sam ja malo u jednom nezgodnom položaju, jer sam rekao ‘kad bude to sve dovršeno’ ja odlazim, no napravio sam aneks ugovora da ipak još malo produžim svoj ostanak ovdje na zemlji”, zaključio je glavni urednik Radio Marije uz radostan osmijeh na licu.

O. Stjepan Fridl preuzeo je službu glavnog urednika dvije i pol godine nakon što je redakcija krenula s poslom, točnije priključio im se u listopadu 2000. godine. Prije toga je bio kateheta studenata punih 12 godina.

Jedina koja je u redakciji od prvog dana je Nela Fabijanić, tajnica i producentica u redakciji koja ima desetak zaposlenika, a suradnika-volontera oko dvadeset.