U svetištu Majke Božje Trsatske u Rijeci, najstarijem hrvatskom marijanskom svetištu, u ponedjeljak 10. svibnja svečano je proslavljena svetkovina Gospe Trsatske, Kraljice Jadrana i suzaštitnice grada Rijeke, ujedno je proslavljena i 730. obljetnica svetišta.

Svečano euharistijsko slavlje, kojemu je prethodila procesija sa slikom “Majke Milosti”, predvodio je riječki nadbiskup i metropolit mons. Ivan Devčić, uz koncelebraciju riječkog nadbiskupa koadjutora mons. Mate Uzinića, drugih trsatskih franjevaca i riječkih svećenika, te gvardijana trsatskog samostana i čuvara svetišta Majke Božje Trsatske fra Krunoslava Kocijana, koji je na početku mise svim hodočasnicima uputio riječ dobrodošlice.

Na početku homilije riječki je nadbiskup Devčić, među ostalim, istaknuo da u Franjevačkom misalu Hrvatske provincije sv. Ćirila i Metoda iz 1980. godine piše da je puni naziv ovog blagdana “Blagdan Blažene Djevice Marije, Majke Milosti, od Časne Nazaretske kućice”.

Mons. Devčić posebno je istaknuo da je Svetište u Trsatu ne samo marijansko svetište, u njemu ne štujemo samo Mariju, već i Josipa, i Isusa. Ujedno, ovo je i obiteljsko svetište, trebalo bi ostati i obiteljsko svetište, odnosno mjesto trajne duhovne brige i podrške za obitelji, kao i hodočasničko mjesto za obitelji.

“Sveta Obitelj, Isus, Marija i Josip, stanovnici Nazaretske kućice, susretali su se s mnogim životnim teškoćama i problemima, ali su ih rješavali pouzdanjem u Boga i međusobnim razumijevanjem i pomaganjem, sačuvavši tako netaknutom međusobnu ljubav i vjernost Bogu”, kazao je nadbiskup Devčić, dodavši da se trebamo ugledati u Svetu Obitelj i da od nje učimo kako biti vjerni Bogu i biti vjerni jedni drugima.

Riječki nadbiskup posebno je u propovijedi pozvao na molitvu za obitelji u našem narodu i u svijetu, a posebno za obitelji koje su žrtve nasilja i progonstva, koje trpe neimaštinu ili su, kao danas u Indiji, teško pogođene pandemijom koronavirusa i drugim teškim bolestima.

Zbog pandemije koronavirusa izostao je tradicionalni program Trsatskih Marijinih dana, ali u duhu 730. obljetnice dolaska Nazaretske kućice na trsatski brijeg, skromnije, ali dostojanstveno proslavio se blagdan Majke Božje Trsatske, kojemu je prethodila trodnevna duhovna priprava.