KatedralaFoto: IKA
“Sveti Jakov je pred Crkvom trajni primjer pristajanja uz Krista. On koji je na početku tražio da “sjedi” uz Učitelja u njegovu Kraljevstvu, prvi je “pio čašu Kristove muke” i s apostolima podijelio mučeništvo. Tako Jakovljev put vjere od brda Tabora do agonije križa i pobjede uskrsnuća, simbolizira i pokazuje, ne samo izvanjski, nego onaj unutarnji put vjere, put kršćanskog života koji vodi kroz progonstva svijeta do Božje utjehe”, poručio je šibenski biskup Ante Ivas u srijedu 25. srpnja u šibenskoj katedrali gdje je predvodio svečano misno slavlje u povodu blagdana svetog Jakova, naslovnika katedrale.

U nastavku je istaknuo kako biti učenik Kristov, biti kršćanin vjernik, ne znači zauzeti mjesto u crkvenoj klupi, pasivno i nezainteresirano stajati ili sjediti u crkvi, još manje to znači vladati, gospodovati i u ime Crkve. Istaknuo je kako biti vjernik kršćanin znači ponizno, trajno i aktivno živjeti u Kristovoj Ljubavi i Istini, i ustrajno ići Kristovim Putem.

Biskup je primijetio kako današnji katolici u Hrvatskoj imaju zapreka na putu vjere. “Sve se više javno i agresivno, na sve moguće načine, propagira mišljenje i opći stav da vjera u Boga nije važna ni za čovjeka ni za društvo. Da čovjeku vjera ne treba, da je zapreka modernom napretku i dostignućima čovječanstva, da su Crkva i vjera tek ostatak prošlosti, da je to privatna stvar, da vjernički stavovi nisu za javnu upotrebu, još manje za javno djelovanje, još manje za javni utjecaj. S lakoćom se prelazi preko kršćanskih stavova i načela, o ljudskom životu, začeću i rađanju, o Božjim načelima o obitelji, o društvenom nauku, o odgoju i kulturi, o kršćanskim stavovima o slobodi i Istini, koji ne trpe moderni liberalizam i relativizam, koji sve više izjednačavaju dobro i zlo, istinu i laž, pravdu i nepravdu. Sve se više i bezočnije propagira da sve što je moguće bude i dopušteno i moralno opravdano, bez obzira na Božje i naravne zakone ugrađene u Božja stvorenja. Korist i materijalna dobit postaje jedini i vrhovni kriterij novoga svjetskog poretka. Nikada kršćanska vjera, vjera i vjernost nije bila na većem iskušenju”, upozorio je biskup Ivas. (ika/bitno.net)