Svečanu koncelebriranu misu predvodio vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić

U Goraždu je 15. prosinca proslavljen prvi spomendan Drinskih mučenica koje su 24. rujna ove godine u Sarajevu proglašene blaženima. Vrhbosanski nadbiskup i metropolit kardinal Vinko Puljić i predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine Franjo Komarica, biskup banjolučki, zajedno s osmoricom svećenika i malobrojnim župljanima Goražda te hodočasnicima iz Sarajeva, koje je predvodio katedralni župnik i sarajevski dekan prečasni Pavo Šekerija, okupili su se najprije pored rijeke Drine.Zajedno su molili kod spomen obilježja koje su 25. rujna podigli Bosansko-podrinjski kanton i Općina Goražde u suradnji s Vrhbosanskom nadbiskupijom u čast sestrama Kćeri Božje ljubavi koje su na tom mjestu usmrćene i bačene u rijeku Drinu. Nakon molitve blaženim Drinskim mučenicama, kardinal Puljić i delegacija Općine Gorožde položili su vijenac ispred spomen obilježja ubijenim sestrama. Potom su sestre Kćeri Božje ljubavi te kardinal Puljić i biskup Komarica spustili crvene ruže u rijeku Drinu kao znak mučeničke smrti blaženica.

Misu u župnom centru sv. Dominika u Goraždu predslavio je kardinal Puljić u zajedništvu s biskupom Komaricom i uz suslavlje osmorice svećenika i sudjelovanje župljana i hodočasnika među kojima su bile sestre Kćeri Božje ljubavi, Služavke Malog Isusa i Školske sestre franjevke Hercegovačke provincije iz Sarajeva.

“S posebnim osjećajem ovdje u Goraždu slavimo Drinske mučenice”, kazao je na početku propovijedi kardinal Puljić dodavši kako na dan mučeništva ovih blaženica u njihovu zagovoru Crkva doživljava dar, ali i primjer i ohrabrenje. Podsjetivši slikovito na mučne okolnosti kroz koje je prolazilo tih pet sestara na svom putu od Pala, istaknuo je da samo Bog daje snagu u kojoj vjernike “ništa ne može rastaviti od ljubavi Kristove”. Izrazio je divljenje da su, prisjetivši se Isusa u svojim posljednjim trenucima, blaženice radije izabrale smrt nego da pogaze ono što je istinski sveto u njima. Napomenuvši kako je sam Isus rekao: “Tko hoće za mnom, neka uzme svoj križ i neka me slijedi”, podsjetio je da u životu ponekad ništa ne preostaje nego križ prihvatiti kao svoj put. “Lijepo je to govoriti. A kad dođe trenutak da moram svojom ljudskom krhkošću dokazati da ja tu ljubav nosim, tada ja polažem ispit svoje vjernosti, ispit svoje vjere”, riječi su kardinala Puljića koji je dodao kako nije slučajnost da je Isus svojim učenicima uputio prijekor nazvavši ih malovjernima te kazao da ljudi često vjeruju u ono što je prolazno, a da od žrtve bježe.

Potaknuo je na kraju okupljene na molitvu da ih ojača zajednička misa i zagovor blaženih Drinskih mučenica, kako bi, poput božićne svjetiljke, svijetlili Isusovo rođenje te pronosili ljubav i prisutnost Božju među ljudima.

Tijekom misnog slavlja koje je, 24. rujna u Olimpijskoj dvorani Zetra u Sarajevu Papin izaslanik kardinal Angelo Amato, pročelnik Kongregacije za proglašenje svetih, proglasio je blaženim Drinske mučenice, pet sestara iz Družbe Kćeri Božje ljubavi s. Mariju Julu Ivanišević, s. Mariju Berchmanu Leidenix, s. Mariju Krizinu Bojanc, s. Mariju Antoniju Fabjan i s. Mariju Bernadetu Banja.

Ove sestre rodom su iz današnje Hrvatske, Slovenije i Austrije, a ratne 1941. godine našle su se zajedno u samostanu na Palama nedaleko od Sarajeva nesebično i požrtvovno služeći ljudima raznih vjera i nacija. Dana 11. prosinca 1941. nasilno su odvedene s Pala te su ih vodili do Goražda s tim da je 76-godišnja s. Berchmana ostavljena i kasnije ubijena u Sjetlini. Ostale četiri sestre odvedene su u Goražde i smještene u vojarnu uz rijeku Drinu odakle su, braneći svoje zavjete, iskočile kroz prozor nakon čega su izbodene i bačene u rijeku Drinu. Postupak za njihovo proglašenje blaženima pokrenut je u središtu Vrhbosanske nadbiskupije u Sarajevu 4. prosinca 1999. a u siječnju 2011. godine papa Benedikt XVI. ovlastio je Kongregaciju za proglašenje svetih u Rimu da proglasi dekret o mučeništvu službenica Božjih Drinskih mučenica, čime je odobrio i odredio njihovo proglašenje blaženima 24. rujna 2011. u Sarajevu. (kta/bitno.net)