CassariFoto: IKA
Jučerašnjim misnim slavljem u zagrebačkoj katedrali zaključeno je 44. plenarno zasjedanje HBK, a ujedno je bila zahvalna i oproštajna misa nuncija koji iz Republike Hrvatske odlazi na novu dužnost nuncija u Južnoj Africi, Namibiji, Bocvani, Svaziju i Lesotu.

Uvodeći u misno slavlje, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić rekao je kako je to okupljanje u prvom redu izraz želje moliti za Benedikta XVI. koji je prije sedam godina izabran za papu. Govoreći kako je ono i oproštaj nuncija Cassarija od Crkve u Hrvatskoj, kardinal je rekao da je stoga to “prigoda da Bogu zahvalimo za dar njegove službe u našoj Crkvi, da molimo za njega i da ga Bogu preporučimo u njegovoj novoj službi”.

Govoreći o Papinu danu, sedmoj obljetnici izbora Benedikta XVI., nuncij Cassari u homiliji je rekao kako smo “mi u Hrvatskoj imali povlasticu čuti ga, vidjeti ga, biti u dodiru s njim tijekom njegova apostolskog putovanja proteklog lipnja”. “Postali smo svjesniji kolika je ljudska, duhovna i intelektualna veličina našeg Pape. On je, kao što to uvijek čini, došao nas utvrditi u vjeri, dati nam razloge nade i sigurnosti u ovim vremenima koja se žive s malo oduševljenja; došao nas je ohrabriti i reći da se ne bojimo Boga, da budemo njegovi vjerodostojni svjedoci. Došao je k nama da bi ojačao veze koje združuju hrvatski narod sa Svetom Stolicom; narod stoljećima vjeran Katoličkoj crkvi, svjestan svojih dubokih kršćanskih korijena i svoje tradicije”, podsjetio je nuncij.

Govoreći o Papi, nuncij je rekao da “još kao kardinal, Joseph Ratzinger nije skrivao svoje trpljenje pred onim što je nazvao ‘prljavštinom’ u Crkvi”. “Njegovi postupci kao Pape suočili su se snažno i istinski sa zahtjevom pročišćenja crkvene zajednice. Nitko kao Benedikt XVI. nije govorio takvom hrabrošću o pedofiliji, o toj bolnoj rani koja razara cijelo društvo i, nažalost, neke pripadnike Crkve. A napade koji su se obrušili protiv Pape lako se može objasniti. Usmjereni su protiv Pape koji voli istinu i izriče ju bez uvijanja i igre riječima. A baš to, u društvu bez oslonaca i sigurnosti, mnogima smeta. Onoga tko voli Crkvu; tko je u Crkvi pronašao dar vjere, ti napadi ne plaše. Isus ih je navijestio svojim učenicima i zajamčio im: “Istina će vas osloboditi”. Onaj tko vjeruje u snagu istine zna da će ona, prije ili kasnije, pobijediti predrasude i laži”, rekao je nuncij te istaknuo kako “nam još dugo treba njegova prisutnost, njegova jasnoća, njegova hrabrost i njegova iznimna sposobnost povezivanja nepokolebljivosti i osjetljivosti srca”.

Na kraju svoje službe u Hrvatskoj nuncij Cassari svima je izrazio najiskreniju zahvalnost za sve što je bilo učinjeno za njega i za Apostolsku nuncijaturu tijekom četiri godine služenja u Hrvatskoj: kardinalu Bozaniću, nadbiskupu Marinu Srakiću, nadbiskupima i biskupima, prezbiterima, redovnicima i redovnicama, bogoslovima i sjemeništarcima, redovničkim kandidatima i kandidaticama te vjernicima svih hrvatskih biskupija. “Iskreno vam kažem da se osjećam dužnikom za mnoštvo primljenih darova od Crkve u Hrvatskoj: darova vjere, bratske blizine i prijateljstva, ljudske osjetljivosti i istančane kulture. Tijekom četiri godine u Hrvatskoj s radošću sam mogao osjetiti i promatrati lijepu Crkvu, sjedinjenu s Kristom u muci i istodobno Crkvu sudionicu novoga života Uskrsloga; Crkvu koja živi vrijeme preobrazbe i obnove; hrabru i ujedinjenu Crkvu, svjedokinju Kristova Evanđelja i trajno vjernu Papi i Svetoj Stolici. Zahvaljujem za primjere koje sam primio i koje ću uvijek nositi sa sobom. Mogu reći da su me godine provedene u Hrvatskoj obogatile, i duhovno i ljudski. No, jednako tako osjećam dužnost zamoliti za oproštenje sve zajedno i svakoga od vas pojedinačno, ako nisam uvijek bio na visini one zadaće koja se očekivala od apostolskog nuncija. Svjestan sam da sam mogao učiniti više ili bolje. Zahvaljujući vam, povjeravam se vašemu razumijevanju i oproštenju”, rekao je nuncij Cassari te zahvalu uputio i državnim vlastima, prijašnjim i sadašnjim.

Zahvalio je također za izvrsne odnose koji postoje između Republike Hrvatske i Svete Stolice; za izvrsne odnose koji ne mogu i ne smiju biti stavljeni u pitanje “zbog sitnih i beznačajnih zemaljskih pitanja”. Uputio je zahvalu i gradskim vlastima grada Zagreba za trajnu blizinu i pažnju koju su pokazivale prema njemu osobno i prema Apostolskoj nuncijaturi, kao i svim veleposlanicima i šefovima diplomatskih i međunarodnih predstavništava koji su mu uvijek iskazivati bratsko prijateljstvo i punu suradnju. Posebnu je zahvalu izrekao Družbi sestara milosrdnica svetoga Vinka Paulskog za dragocjeno, osjetljivo i izvrsno služenje koje te redovnice pružaju Apostolskoj nuncijaturi, a u konačnici Crkvi i Svetomu Ocu.

Prije blagoslova zahvalnu riječ nunciju Cassariju uime HBK i vjerničkog puka izrekao je predsjednik HBK đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić. Istaknuo je kako je prije četiri godine svima bilo drago da je za nuncija imenovan mons. Cassari, jer su ga mnogo poznavali iz vremena kad je on bio tajnik u nuncijaturi u Beogradu, a potom u Sarajevu. “Znali smo da su novom apostolskom nunciju stradanja naše Crkve i domovine veoma dobro poznata. Te četiri godine brzo su prošle, međutim nipošto nisu bile neplodne”, rekao je nadbiskup Srakić te istaknuo glavne događaje Crkve u Hrvata u čemu je veliki doprinos dao sam nuncij: od uspostave nove Đakovačko-osječke crkvene pokrajine na području Slavonije, uspostave dviju novih biskupija Sisačke i Bjelovarsko-križevačke, kao i da je nuncij vodio proces imenovanja četvorice biskupa i jednog nadbiskupa. Posebno je istaknuo da je apostolski nuncij bio domaćin papi Benediktu XVI. prigodom njegova apostolskog pohoda Hrvatskoj. “Možemo reći, da je nuncij rado dolazio na zasjedanja HBK, na proslave, događaje biskupija, župa, redovničkih zajednica, pojedinaca, svima je bilo drago slušati kako izgovara hrvatski. Apostolskog nuncija resi vedra narav, spremnost pomoći, doći, biti prisutan”, rekao je nadbiskup Srakić te je mons. Cassariju, uime svih nas nadbiskupa, biskupa, svećenika, redovnika, redovnica, svećeničkih i redovničkih kandidata i kandidatica i svega vjerničkoga puka uputio izraze zahvalnosti za sve dobro što je učinio za Crkvu u Hrvatskoj i za našu domovinu. Po završetku mise vjernici u katedrali su velikim pljeskom ispratili nuncija Cassarija.

Na misi je pjevao zbor bogoslova Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa pod ravnanjem mo Miroslava Martinjaka.(ika/bitno.net)