Rijeka

Okupljene je pozdravio nadbiskup Ivan Devčić koji je kao predsjednik Odbora HBK za sredstva društvene komunikacije, pozvao i one koji u medijima djeluju i one koji ih koriste da zajedno rade na poboljšanju kvalitete novinarstva i kvalitete društva. Podsjetio je na temeljni dokument Crkve koji govori o sredstvima društvene komunikacije “Communio et Progressio”, koji već u prvoj rečenici ističe zajedništvo i napredak kao osnovnu svrhu mass medija.

Ovogodišnju Papinu poruku naslovljenu “Šutnja i Riječ: put evangelizacije” predstavili su radio i TV novinari Radija Trsat i Kanala Ri, Alen Fućak i Ana Židan Laginja. Svojim su izlaganjima pristupili novinarski te u Papinoj poruci pronašli nadahnuće i za svoju profesiju, jer šutnja ima svoje mjesto i u komunikaciji putem radija ili televizije.

“Ja sam radijski djelatnik i iz vlastita iskustva mogu reći da uspješnost jedne radijske postaje uvelike ovisi o odnosu kojeg je ona razvila sa svojim slušateljima. Taj odnos mora biti iskreni međuljudski odnos za kojeg Papa u svojoj poruci govori da nastaje kao plod komunikacije u kojoj mora postojati ravnoteža između šutnje i riječi. Šutnja i riječ moraju se jedna s drugom izmjenjivati i uzajamno nadopunjavati. Tada će taj odnos za posljedicu imati duboku bliskost među ljudima”, rekao je Fućak. Novinarka Kanala Ri istaknula je kako se šutnjom u televizijskom programu katkad puno može reći. „Pored mnoštva izgovorenih riječi, u televizijskoj komunikaciji dobar se dio iste sastoji upravo od šutnje. Trenutak je to kada se na ekranu pojavi samo slika. Ona tada govori više od 1000 riječi.”

O dokumentu „Communio et Progressio”, u četrdesetoj godini od njegove objave, govorio je voditelj Ureda za odnose s javnošću Danijel Delonga. Istaknuo je da je dokument već tada postavio temelje za medijsko djelovanje Crkve. Nadahnuti tim dokumentom učinjeni su brojni pomaci i po pitanju djelovanja crkvenih medija u Hrvatskoj.

Želja organizatora bila je Dan medija proslaviti s onima koji ih stvaraju, stoga su na susret pozvani župni ili nadbiskupijski suradnici kao i novinari koji pišu o Crkvi bilo u svjetovnim bilo u crkvenim medijima te svi oni koji su zainteresirani za razmišljanja Crkve o medijima. U prijateljskoj atmosferi odvijala se i rasprava u kojoj su sudionici izmijenili mišljenja o mogućnostima djelovanja Crkve na onim područjima koja se trenutno manje koriste, kao internetske društvene mreže, video materijali i marketing. (ika/bitno.net)