Gosti s otoka Hvara su u Vukovaru scenski izveli Procesiju “Za Križen”, koju je od 2009. godine UNESCO stavio na listu zaštićenih nematerijalnih dobara svjetske baštine. Ta se procesija održava na otoku Hvaru već više od 500 godina bez prekida. To je hodočašće vjere i odanosti, pobožno meditiranje o sebi, o vlastitom odnosu s ljudima i s Bogom, čin skrušenosti, pokajanja i pokore.

Nekoliko stotina Vukovaraca, vjernika triju gradskih župa, sudjelovali su u procesiji. Prilagođene tekstove govorio je mons. Stanko Jerčić, župnik župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Jelsi i generalni vikar Hvarske biskupije.

Procesija je krenula iz dvorišta Franjevačkog samostana a završila kod centralnog križa na Memorijalnom groblju hrvatskih branitelja. Navečer su gosti sa Hvara izveli svečani koncert „Pjesme Velikog tjedna” u prepunoj franjevačkoj crkvi svetih apostola Filipa i Jakova u Vukovaru.

Procesiju ne vodi svećenik, nego vjernici idu za križem. Stoga križonoša ima istaknuto mjesto u procesiji. (ika/bitno.net)