Ivan Grubisic

Ordinarijat Splitsko-makarske nadbiskupije objavio je 28. studenoga priopćenje kojim crkvenu i građansku javnost želi upoznati s kanonskim statusom svećenika don Ivana Grubišića.

Nakon upućenog utoka Svetoj Stolici, nadležna Kongregacija za kler u Rimu je pismom od 5. lipnja 2012. odgovorila don Ivanu Grubišiću.
Kongregacija prije svega izražava žaljenje zbog don Ivanove otvorene i tvrdokorne neposlušnosti crkvenim zakonima i vlastitom Ordinariju preuzevši mjesto zastupnika u Hrvatskom saboru. Utok koji je don Ivan uputio Kongregaciji za biskupe, nadležna Kongregacija za kler je ocijenila neutemeljenim.
Kongregacija za kler formalno opominje don Ivana Grubišića da se strogo drži zahtjeva koje mu je izrekla mjerodavna crkvena vlast u Dekretima obustave-suspenzije.

Ista Kongregacija izričito upozorava velečasnog Grubišića da će u slučaju ustrajnosti u neposluhu biti podvrgnut drugim kanonskim kaznama ne isključujući otpuštanje iz kleričkog staleža.

Na poziv splitsko-makarskog nadbiskupa u Ordinarijatu u Splitu, 23. lipnja 2012., susreli su se don Ivan Grubišić i nadbiskup Marin Barišić. Tom je prigodom don Ivan upoznat s navedenim pismom-odgovorom Kongregacije za kler od 5. lipnja 2012. Nadbiskup je ponovno zamolio don Ivana da kao svećenik ozbiljno preispita svoje odluke, da se odrekne svakoga javnog političkog djelovanja kako bi mu kanonska kazna obustave-suspenzije mogla biti povučena, čime bi se on mogao ponovno dopušteno vratiti obnašanju svećeničkih dužnosti.

Ordinarijat ujedno poziva svećenike, redovnike, redovnice i sve vjernike Splitsko-makarske nadbiskupije da u svoje redovite molitvene nakane u Godini vjere uključe prošnje Dobrom Pastiru za mir i jedinstvo ove mjesne Crkve, za posvećenje svećenika, nova duhovna zvanja i rast u vjeri za novu evangelizaciju svih Kristovih vjernika. (ika/bitno.net)