Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije na svojim je internetskim stranicama objavio priopćenje za medije iz samostana u Đakovu. Priopćenje je vezano uz upite medijskih kuća o pojavi bolesti COVID-19 u samostanu Milosrdnih sestara sv. Križa u Đakovu.

Podsjetimo, provincijalna poglavarica sestra Valerija Široki potvrdila je Radio Đakovu da se u samostanu Milosrdnih sestara svetog Križa u Đakovu pojavio koronavirus, od kojega je zaraženo 10 časnih sestara.

U nastavku donosimo priopćenje za medije, poslano iz Samostana u Đakovu:

“Poštovani predstavnici medija,

Nažalost, točna je informacija da se u samostanu Milosrdnih sestara sv. Križa pojavio COVID-19, bolest koju uzrokuje koronavirus. U nedjelju 21. lipnja četiri sestre su dobile temperaturu o čemu smo obavijestili našu liječnicu koja je potom izvijestila epidemiologa. Testirano je ukupno 12 sestara od kojih je deset pozitivno.

Ne znamo na koji je način došlo do kontakta s koronavirusom, cijelo vrijeme epidemije sestre su se pridržavale mjera. Od danas je svaka sestra u samoizolaciji, nemamo nikakvih zajedničkih aktivnosti. Isto tako, do daljnjeg je zatvoren Dnevni boravak centra Amadea i Dječji vrtić Sunčev sjaj Nazaret.

U samostanu je trenutno oko 180 sestara, prosječna dob je 69,71. Ovim putem molimo javnost za razumijevanje u ovim za nas nimalo lakim trenucima. Postupat ćemo dalje prema uputama epidemiologa, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.
Samostan Milosrdnih sestra sv Križa, Đakovo.

Oni svećenici koji su u zadnje vrijeme po službi, uz mjere opreza, dolazili u samostan u dogovoru s epidemiološkim službama u novonastalim prilikama poduzeli su mjere samoizolacije.”