Provincijalna poglavarica sestra Valerija Široki potvrdila je da se u samostanu Milosrdnih sestara svetog Križa u Đakovu pojavio koronavirus. Za Radio Đakovo izjavila je: „Da, istina je, u nedjelju poslije podne tri sestre dobile su temperaturu, javili smo se odmah našoj doktorici koja je izvijestila epidemiologa, jučer smo išle na testiranje i od 12 sestara nas je 10 pozitivnih.”

Dodala je kako su iz preventivnih razloga od jutros zatvoreni Dječji vrtić Sunčev sjaj – Nazaret i Centar Amadea. Također je zatvorena samostanska crkva u kojoj se ni ranije zbog bolesti COVID-19 nisu služile svete mise.

„Ni same ne znamo na koji način je došlo do kontakta s COVID-19, ali, evo, imali smo možda neke susrete u kojima je iz nekih razloga očito došlo do zaraze“, kaže.

Sestra Valerija Široki rekla je kako su se časne sestre od prvih dana pridržavale mjera. „Sestre su na oprezu, više su predane molitvi, i od danas je svaka sestra u samoizolaciji, nemamo više ništa apsolutno zajednički, prekidamo sve naše zajedničke točke. Jednostavno moramo biti oprezni dok ne vidimo daljnja postupanja što se tiče testiranja samostana“, tvrdi.

„Mi mise za vjernike nismo imali ni ranije, naša je samostanska crkva bila zatvorena što se tiče misa. Imali smo na otvorenom misu, imali smo jednu misu zadušnicu kad smo prošli tjedan prvi put otvorili samostansku crkvu, a proslava doživotnih zavjeta bio je drugi trenutak kada je bila otvorena crkva, ali samo za sestre i za uzvanike tako da je bio mali broj ljudi, ali, evo, dovoljno da ne znamo odakle i kako, ali smo zaražene“, dodaje provincijalna poglavarica.