Fra Vjeko Ćurić ubijen je prije točno 26 godina u Ruandi, gdje je služio kao misionar.

Zbog svoje ulogu u spašavanju civila tijekom građanskog rata i genocida u toj zemlji prozvan je “afričkim Oskarom Schindlerom”. Bio je jedan od rijetkih bijelih svećenika koji je ostao u Ruandi u trenucima nezapamćenih sukoba koji su odnijeli stotine tisuća ljudskih života.

Smatra se da je fra Vjeko spasio tisuće ljudi, osobito pripadnika etničke skupine Tutsi, koji su bili žrtve masovnih ubojstava, silovanja i protjerivanja od strane pripadnika etničke skupine Hutu.

Nažalost, ubijen je 31. siječnja 1998. u Kigaliju, upravo od ruku Tutsija, jer je sprječavao odmazdu nad Hutijima. Pokopan je u Kivumu gdje jedna škola nosi njegovo ime.

Dan nakon njegova ubojstva spomenuo ga se i sveti papa Ivan Pavao II., poručivši u govoru na Trgu sv. Petra: “Fra Vjeko još je jedna žrtva dodana dugom nizu misionara, koji su svoju ljubav prema Kristu i afričkim narodima potvrdili žrtvujući vlastiti život.”

Kako javlja IKA, povodom obljetnice smrti ovog franjevca danas je u njegovoj rodnoj župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Osovi slavljena sveta misa koju je predvodio ministar Franjevačke provincije Svetoga Križa – Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić. Uz njega je koncelebriralo 25 svećenika, među kojima ravnatelj Papinskih misijskih djela u BiH mons. Luka Tunjić, vikar Bosne Srebrene fra Janko Ćuro, žepački dekan preč. Predrag Stojčević, te domaći župnik fra Željko Brkić.

„Fra Vjeko nije samo govorio o ljubavi i milosrđu; on je to živio svakodnevno. Njegova nesebičnost i hrabrost u spašavanju života, bez obzira na plemensku pripadnost, primjer su istinske Kristove ljubavi. Njegova smrt u ljudskim očima izgleda tragična, ali njegov život i djela u očima neba ostaju s nama kao trajni podsjetnik na snagu vjere i moć dobrote“, poručio je, između ostalog, fra Zdravko.

Ispod možete pronaći i izmoliti molitvu za proglašenje blaženim fra Vjeke.

Molitva za beatifikaciju fra Vjeke Ćurića

Bože, naš dobri nebeski Oče,
Tvoj misionar fra Vjeko Ćurić
naviještao je Radosnu vijest spasenja narodu Ruande, pomagao mu u najrazličitijim nevoljama,
spašavao ugrožene u ratnom vihoru,
te je konačno i svoj život dao
žrtvujući se za opće dobro.
Molimo Te, udijeli nam po njegovu zagovoru
milosti koje su nam potrebne za naš zemaljski život
i za vječno spasenje.
Posebno Te molimo za ………….….….
(navedite svoju nakanu),
te da što prije mognemo fra Vjeku
častiti kao blaženika i sveca Katoličke Crkve.
Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.

Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu.