preminuo tomislav ivančić

Rođen je 30. studenoga 1938. godine u Davoru u župi Marije Kraljice i sv. Jurja mučenika, od oca Đure i majke Marije r. Gelemanović. Godine 1960. stupa u Bogoslovno sjemenište u Zagrebu, a nakon 6 semestara na Katoličkome bogoslovnom fakultetu odlazi na studij u Rim. Godine 1966. zaređen je za svećenika, a godinu dana kasnije postiže licencijat, da bi 1971. doktorirao u Rimu na Katedri fundamentalne teologije s disertacijom „Nereligiozno kršćanstvo kod Dietricha Bonhoeffera”.

Iste godine postaje asistent pri Katedri fundamentalne teologije na Katoličkome bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, a 1998. imenovan je dekanom toga fakulteta. Godine 2001. izabran je za rektora zagrebačkog Sveučilišta, a od 2010. godine imenovan je profesorom emeritusom.

Zagrebački nadbiskup kardinal Franjo Kuharić imenuje ga 1983. kanonikom Prvostolnog kaptola zagrebačkog, a Sveti Otac Benedikt XVI. imenuje ga monsinjorom 2010. godine.

Papa Ivan Pavao II. imenovao ga je 2004. godine članom Međunarodne teološke komisije, a na drugi mandat iste komisije, 2009. godine, potvrdio ga je papa Benedikt XVI.

Za cjelokupni istraživački teološki i filozofski rad, prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman odlikovao ga je najvišim priznanjem za znanstveni rad – redom Danice hrvatske, medaljom Ruđera Boškovića. Utemeljitelj je Zajednice Molitva i Riječ i Centra za duhovnu pomoć, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

IKA | Bitno.net