Jučer je u 73. godini života preminula gospođa Bosiljka Bačura, osnivačica Centra za pomoć trudnicama ”Djetešce, na sunašce!” i jedna od najistaknutijih osoba u obrani prava na život nerođene djece u Hrvatskoj.

Bosiljka Bačura (dj. Horvatinčić) rođena je 6. srpnja 1948. u Zagrebu gdje je pohađala Klasičnu gimnaziju i završila studij prava. Godine 1990. izabrana je na prvim izborima u Hrvatskoj, za predsjednicu općine Trešnjevka. Poslije je radila u Ministarstvu rada i socijalne skrbi kao pravna savjetnica, da bi početkom 1993. počela ostvarivati svoj projekt pomoći trudnicama u nevolji u Centru za pomoć trudnicama — “Djetešce, na sunašce”. Sa svojim suprugom Mladenom gospođa Bačura podigla je šestero djece.

Od pokojnice se na svojem Facebook profilu zahvalnim riječima oprostio predsjednik inicijative 40 dana za život, Ante Čaljkušić.

„Ova je žena živjela Krista. Ona je danas prisutna u nekoliko tisuća osmijeha djece koju je spasila od pobačaja. Ona je meni bila mentorica. Jedna je od najgorljivijih osoba i najvećih “influencerica” koju sam poznavao. Gorila je za trudnice u nevolji. Istinska i neustrašiva. Ustrajna do samog kraja svog života na zemlji. U njoj se ispunjavaju riječi Kristove: Tko ustraje do svršetka, bit će spašen. Uživaj u zagrljaju Kristovu, Bosljko, sestro moja! Zagovaraj se za nas i za pobjedu kulture života kojoj si bogato doprinjela!”, napisao je Čaljkušić.