„Nakana je ući dublje u življenje vjere, osobito pomoću ispovijedi i kateheze, zahvatiti sva područja života te otkrivati sve ono što vjera unosi u način življenja, pomažući svima koji su privučeni Kristom i kršćanstvom, da ga susretnu u Crkvi, u zajednici vjernika“, kazao je kardinal Bozanić na susretu arhiđakona i dekana Zagrebačke nadbiskupije.

Misija

Pod predsjedanjem zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića održan je, u ponedjeljak 6. veljače u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu, susret arhiđakona i dekana Zagrebačke nadbiskupije, na kojem su predstavljene glavne smjernice pastoralne inicijative Papinskog vijeća za promicanje nove evangelizacije, nazvane Misije u gradovima, s posebnim osvrtom na način njihove realizacije u Zagrebačkoj nadbiskupiji.

Na susretu koji je započeo molitvom Srednjeg časa, sudjelovali su pomoćni biskupi zagrebački mons. Valentin Pozaić, mons. Ivan Šaško i mons. Mijo Gorski, arhiđakoni i dekani Zagrebačke nadbiskupije, predstojnici pastoralnih ureda Nadbiskupskog duhovnog stola te predstavnici Hrvatskog katoličkog liječničkog društva i Hrvatskog katoličkog društva medicinskih sestara i tehničara.

U pozdravnom govoru, kardinal Bozanić je naveo značenje inicijative Misije u gradovima izrazivši radost što je među 12 europskih gradova obuhvaćenih tom inicijativom i glavni grad Hrvatske, Zagreb. Podsjetivši da papa Benedikt XVI. posebno ističe važnost nove evangelizacije, kardinal Bozanić je kazao da je ponajprije potrebno osvježiti ono što već postoji u pastoralnoj praksi Crkve, jer to često nije dovoljno prisutno u životu kršćana našega doba. „Nova evangelizacija upravo cilja na ljude i prostore do kojih je došla vijest o Isusu Kristu, ali koji često žive kao da Krista ne poznaju“, kazao je kardinal Bozanić pojasnivši da je u tom kontekstu nove evangelizacije Sveti Otac najavio „Godinu vjere“ koja će započeti 11. listopada, u prigodi 50. obljetnice završetka Drugoga vatikanskoga koncila, i trajati do 24. studenoga 2013. godine. Istodobno se obilježava i 20. obljetnica objavljivanja Katekizma Katoličke Crkve iz 1992. godine. „Tako, u znaku dokumenata Drugoga vatikanskog koncila, koji žele predstaviti cjeloviti sadržaj vjere čovjeku današnjice, i u znaku Katekizma Katoličke Crkve, koji sadrži vjeru izraženu u obliku katekizma, Sveti Otac želi potaknuti da ta dva dokumenta, na poseban način u ovom razdoblju budu u našim rukama, da ih razmatramo i shvatimo“, istaknuo je kardinal Bozanić, kazavši da je inicijativa Misije u gradovima usredotočena na korizmu i na katedralu – majku svih crkava u Nadbiskupiji. Katedrala je i simbol grada Zagreba, ona skuplja i čuva memoriju Crkve zagrebačke, istaknuo je Kardinal.

Misije u gradovima odvijat će se tijekom korizme, povlaštenog liturgijskog vremena u kojem su vjernici pozvani posvijestiti si važnost svojeg kršćanskog poslanja. Izvornost te inicijative očituje se u jedinstvu mjesnih crkava i istodobnosti u ostvarivanju poslanja i davanju konkretnih znakova, koji će svoje ishodište imati u katedralama zbog njihovoga velikog simboličkog značenja s tendencijom da se prošire na župne zajednice cijele Nadbiskupije te da se ojačaju i nadopune već postojeće inicijative. Nakana je ući dublje u življenje vjere, osobito pomoću ispovijedi i kateheze, zahvatiti sva područja života te otkrivati sve ono što vjera unosi u način življenja, pomažući svima koji su privučeni Kristom i kršćanstvom, da ga susretnu u Crkvi, u zajednici vjernika“, pojasnio je Kardinal.

Osvrnuo se i na knjižicu pod nazivom „Missio Metropolis 2012“ spomenutog Papinskog vijeća, u kojoj se nalazi tekst Evanđelja po Marku na jezicima gradova koje ta inicijativa obuhvaća, pa tako i na hrvatskom jeziku.

Konkretne pastoralne smjernice u sklopu inicijative Misije u gradovima predstavio je pomoćni biskup mons. Ivan Šaško. Istaknuo je da će se one očitovati u čitanju i razmatranju Evanđelja po Marku, koje se čita u ciklusu B liturgijske godine, zatim po katehezama, slavlju sakramenta ispovijedi te u određenom karitativnom znaku kršćanske blizine u odnosu prema potrebnima. Kateheze će biti posebno usmjerene na katekumene, mlade, zaručnike, vjeroučitelje i katehete, zdravstveno osoblje, sportaše i branitelje.

Susreti za mlade Zagrebačke nadbiskupije održavat će se tijekom pet korizmenih nedjelja u zagrebačkoj katedrali. Euharistijsko slavlje u 18 sati, s prigodnom homilijom i katehezom, predvodit će kardinal Bozanić.

Svakog utorka, u okviru već uobičajene korizmene pastoralne prakse u katedrali, u 17,30 sati bit će pobožnost križnoga puta nakon koje će, u 18 sati, euharistijsko slavlje predvoditi jedan od pomoćnih zagrebačkih biskupa. Tom će prigodom biskupi održati kateheze u sklopu homilije za slijedeće skupine vjernika: 28. veljače – zaručnici; 6. ožujka – vjeroučitelji i katehete; 13. ožujka – zdravstveno osoblje; 20. ožujka – sportaši i 27. ožujka – branitelji.

Povezanost župa grada Zagreba, u sklopu inicijative Misije u gradovima očitovat će se u molitvenom hodu hodočasničkog križa bl. Alojzija Stepinca, kojega je on na hodočašću u Svetu Zemlju 1937. godine osobno nosio. Križ će biti predan u katedrali, odakle će se nositi u dekanate, gdje će se u određenim crkvama odvijati pobožnosti čašćenja križa. Križ bl. Alojzija Stepinca nosit će se i na završnom slavlju križnoga puta na Cvjetnicu na Ksaveru, koje tradicionalno predvodi zagrebački nadbiskup.

Budući da je u središtu inicijative Misije u gradovima Evanđelje po Marku, tijekom četiriju korizmenih srijeda u zagrebačkoj katedrali čitat će se odlomci iz tog evanđelja, s egzegetskim tumačenjima, uz sudjelovanje čitača iz svijeta kulture.

Petkom će se tijekom korizme u zagrebačkoj katedrali u 17 sati organizirati pokornička bogoslužja s ispitom savjesti, što se preporučuje i u svim župama Nadbiskupije.

U četvrtak 15. ožujka Kardinal će se susresti s redovnicama grada Zagreba, a u četvrtak 29. ožujka s katekumenima. U utorak 27. ožujka održat će se susret s umjetnicima, a uz dan društvenih komunikacija u svibnju i susret s medijskim djelatnicima.

Zvonko Franc,

voditelj Tiskovnog ureda i glasnogovornik