U povodu skorašnjeg završetka papinske službe, predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović uputio je 25. veljače pismo papi Benediktu XVI., objavio je portal Ureda predsjednika. Sa žaljenjem, ali i s dubokim razumijevanjem primio sam vijest o završetku Vaše službe prvoga rimskog biskupa i Petrova nasljednika. Ta vijest je među hrvatskim građanima izazvala tugu, ali i duboko poštovanje prema Vašoj odluci. Cijelo vrijeme svoga pontifikata neumorno ste se, svojim moralnim autoritetom i duhovnom snagom, zalagali za promicanje i zaštitu ljudskih prava, cjelovitog ljudskog razvoja, uspostavu pravde, prestanak sukoba i ratova u svijetu, mir među ljudima i narodima.

Vaš posjet Hrvatskoj u lipnju 2011. građanima ostao je u srcu kao trajni izvor moralnog i duhovnog ohrabrenja, kao trajni znak nade i vjere u budućnost. Hrvatska Vas je dočekala raširenih ruku, a ispratila s ljubavlju i zahvalnošću. Podsjetili ste na važnost zajedništva i snošljivosti, poštivanja posebnosti različitih religijskih i nacionalnih identiteta, na važnost razbora, ljubavi, oprosta i pomirenja. Podsjetili ste na važnost kulturnih i moralnih vrijednosti demokratskog društva, od kojih su mnoge baština kršćanstva: na savjest kao temelj slobodnog i pravednog društva, na značenje obrazovanja, slobode znanosti i punog poštivanja ljudskih prava.

Srdačno Vam zahvaljujem, Sveti Oče, na potpori Svete Stolice, kao i Vašoj osobnoj potpori, pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji. Kao 28. država članica, Hrvatska će znati čuvati svoje kulturne vrijednosti i vjerske tradicije, kao što je Vaša Svetost zatražila od hrvatskog naroda tijekom apostolskog pohoda Hrvatskoj. Hrvatski narod Vam zahvaljuje na ljubavi i prijateljstvu i raduje se da ćete nastaviti predano služiti Crkvi kroz život posvećen molitvi. Osobno Vam izražavam Vaša Svetosti, svoje najdublje poštovanje. Susreti s Vama i Vaše poruke plemenitosti, razuma, ljubavi i mira ostat će mi u trajnoj uspomeni, ističe predsjednik Josipović.

(Ika/ Bitno.net)