Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović nalazi se u uzvratnom državnom posjetu državi Izrael. U ponedjeljak 29. srpnja Predsjednica je položila vijenac u Memorijalnoj dvorani Yad Vashem, posvećenoj očuvanju sjećanja na holokaust.

Izrazivši duboku bol zbog žrtava holokausta gospođa Kolinda Grabar Kitarović naglasila je da se holokaust nikada ne smije zaboraviti. Predsjednica je izrazila osjećaje ponosa na sve Hrvate koji su u tami rata i neizrecivih zločina bili simbol svjetla i hrabrosti. U tom kontekstu Predsjednica je direktorici Yad Vashema Dorit Novak poklonila knjigu američke Židovke iz Sarajeva koja je preživjela holokaust Esther Gitman “Stup ljudskih prava” o doprinosu zagrebačkog nadbiskupa kardinala Alojzija Stepinca u spašavanju Židova u Hrvatskoj.

U nedjelju 28. srpnja Predsjednica je obišla baziliku Božjeg groba i Franjevački samostan u Jeruzalemu te se susrela s braćom franjevcima istaknuvši poseban doprinos hrvatskih svećenika u čuvanju Kristova groba i brizi za kršćane u Svetoj Zemlji. Hrvatskim franjevcima u Svetoj Zemlji Predsjednica je tom prigodom dodijelila Povelju Republike Hrvatske za izniman doprinos u stoljetnom očuvanju i njegovanju duhovne tradicije kršćanstva, te brige za hrvatske hodočasnike i promicanju hrvatskog identiteta.

IKA | Bitno.net