Uime Zagrebačke nadbiskupije ispred katedrale dočekali su ih zagrebački pomoćni biskup i predsjednik Odbora za obnovu katedrale i kompleksa Nadbiskupskog dvora mons. Ivan Šaško, kanonik i potpredsjednik Odbora zadužen za obnovu katedrale mons. Zlatko Koren te pročelnik Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije vlč. mr. Tomislav Hačko.

Biskup Šaško pozdravio je predsjednicu EK uime zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, koji zbog drugih obveza nije bio u Zagrebu, i zahvalio što je u sklopu svoga posjeta Hrvatskoj odlučila izdvojiti vrijeme za posjet katedrali kako bi vidjela posljedice prošlogodišnjih potresa koji su teško oštetili katedralu, kompleks Nadbiskupskog dvora i brojne crkvene objekte.

“Nažalost, već više od petnaest mjeseci ne možemo redovito slaviti bogoslužja u ovome prostoru koji je središte naše Crkve, važan dio našega vjerničkoga identiteta, ali je i hrvatsko i europsko kulturno dobro. Ovdje je spomen sačuvao živim tisuću godina hrvatske, ali i europske povijesti, nošene vrijednostima evanđelja, sa svim poteškoćama i izazovima. Za novije naraštaje posebno je važno da je ovdje grob blaženoga Alojzija Stepinca koji još uvijek, odnosno sve više može biti uzorom i nadahnućem za građenje europske budućnosti”, istaknuo je biskup Šaško.

Naglasio je kako je dosad uloženo puno napora i materijalnih sredstava u obnovu zagrebačke prvostolnice te je izrazio nadu kako će, u suradnji s Europskom komisijom, Vladom RH, Gradom Zagrebom te uz pomoć sredstava iz fondova Europske unije, uskoro doći do ponovnog otvaranja katedrale za vjernike i druge posjetitelje.

Na kraju svog obraćanja mons. Šaško istaknuo je kako vjeruje da katedrala, iako velikim dijelom pokrivena skelama, „jasno govori ne samo o oštećenjima nego i o duhu obnove i stremljenja prema onomu što nadilazi prolaznost“ te kako smatra da je oboje potrebno i našoj europskoj obitelji.

Predsjednica EK Ursula von der Leyen zahvalila je biskupu Šašku na gostoprimstvu i izrazila blizinu, ali i nadu u obnovu zagrebačke prvostolnice. Rekla je i kako se nada da će se ponovno vratiti u zagrebačku katedralu kad u njoj ponovno bude moguće slaviti bogoslužje.

Biskup je predsjednici Europske komisije darovao repliku slike Majke Božje od Kamenitih vrata u terakoti i zahvalio joj na posjetu ranjenoj katedrali, majci svih crkava u Zagrebačkoj nadbiskupiji.