Sinoćnje izdanje emisije “Otvoreno” HTV-a bilo je posvećeno zahtjevu kluba zastupnika stranaka GLAS-a i Hrvatske stranke umirovljenika za revizijom ugovora između RH-a i Svete Stolice, a u studiju su, među ostalima, gostovali i biskup dubrovački Mate Uzinić i profesor na Hrvatskom katoličkom sveučilištu dr. sc. Anto Mikić.

Biskup dubrovački mons. Mate Uzinić naglasio je kako o tzv. Vatikanskim ugovorima postoje različita mišljenja, ali da ne vidi smisao polemizirati s njima nego se želi u raspravi fokusirati na činjenice.

“Naravno da se ugovori mogu revidirati. Sami ugovori u sebi sadrže odredbu koja kaže da ako jedna od strana bude smatrala da su se bitno promijenile prilike u kojima je sklopljen ugovor, da se onda može pristupiti njihovom mijenjanju”, rekao je biskup i dodao kako se u preambuli ugovora navode razlozi zbog kojih je potpisan.

“To su bili osigurani uvjeti za pastoralno djelovanje Katoličke Crkve. Ali, također uloga Katoličke Crkve u odgojnoj, kulturnoj i karitativnoj djelatnosti. Ako se smatra da Katolička Crkva više nema tu ulogu u društvu, a to treba potvrditi Sabor dvotrećinskom većinom potrebnom za reviziju, onda naravno da su se promijenile za Republiku Hrvatsku okolnosti i bilo bi u redu da RH krene prema promjeni tih ugovora”, naglasio je biskup, dodajući kako su ta sredstva za Crkvu važna.

“Ja sam za Katoličku Crkvu u RH koja će moći sama ispunjavati svoje obveze i pomagati drugima. Mi sada nažalost nismo na toj razini’, rekao je.

Dr. sc. Anto Mikić s HKS-a naglasio je kako zahtjev i njegov sadržaj polazi od stajališta po kojem Crkva nije partner.

“Crkvu se ovdje promatra kao nekog protivnika, neprijatelja, parazita. Crkva se financira iz državnog proračuna, ali se financiraju i političke stranke. Mislim da bi puno brža ušteda bila da se političke stranke odreknu za ovu i iduću godinu financiranja iz državnog proračuna. Za to ne trebaju nikakvi međunarodni sporazumi, niti ikakva dugotrajna procedura, ako je to primarni razlog izmjena ovih ugovora”, poručio je Mikić.

Nekadašnji glavni urednik Hrvatskog katoličkog radija, a sada profesor na HKS-u, rekao je kako je ta obrazovna institucija utemeljena zahvaljujući Ugovorima.

“Na našem sveučilištu studiraju studenti, hrvatski građani, čiji roditelji uplaćuju sve poreze i prireze ovoj državi. Njih je preko 1200. Pri tome ne studiraju teologiju, nego povijest, komunikologiju, sestrinstvo i druge stvari koje su potrebne ovome društvu. Upravo završavamo sveučilišnu knjižnicu koja će biti od koristi i drugih građanima, kao i studentski dom”, rekao je on.

Mikić je rekao i kako iza ovoga zahtjeva postoji jasna politička pozadina.

“Amsterdamska koalicija želi preuzeti birače lijevo-liberalnog spektra, pa i SDP pokušava uskočiti u taj vlak. Bojim se da je to ipak kratkotrajna računica, koja će prema mom mišljenju koristiti HDZ-u. HDZ će imati priliku pokazati svoje demokršćansko lice baš nekako u trenucima kad je ono javno načeto iz jednog desnijeg dijela političkog spektra. Čak će se uz HDZ morati svrstati i neki njegovi politički protivnici iz desnice, pa zajedno s njime braniti ugovore sa Svetom Stolicom. Vjerujem da motiv nije sama izmjena ugovora”, naglasio je on.

Biskup Uzinić je komentirao tvrdnje koje su izrekli Joško Klisović, saborski zastupnik SDP-a, i Goran Beus Richembergh, saborski zastupnik GLAS-a, da Crkva ne podnosi financijska izvješća i ne plaća porez za svoje komercijalne djelatnosti.

“Sve biskupije, a ne samo moja, podnose redovita financijska izvješća o trošenju dobivenih sredstava iz proračuna. Kada su u pitanju komercijalne aktivnosti, osnivaju se dionička društva i plaćaju svi potrebni porezi”, rekao je.

Cijelu emisiju pogledajte OVDJE.

Goran Andrijanić | Bitno.net