Danas su u karlovačkom franjevačkom samostanu predstavljeni dokumenti koji su nedavno pronađeni u jabuci na zvoniku crkve Presvetog trojstva, piše Jutarnji list.

Pronađena su četiri dokumenta, jedan zapis i jedna potvrda. Zadnji zapis datira iz 1938. godine. Gvardijan karlovačkog franjevačkog samostana, fra Krunoslav Albert, izjavio je kako je taj posljednji važan jer potječe iz perioda za koji samostan nema kroniku jer su im 1949. godine oduzeti dokumenti te im još uvijek nisu vraćeni.

Franjevci iz Karlovca na svojim internetskim stranicama pišu kako je pronađena bakrena čahura u kojoj se nalazio svitak zapečaćen u staklenoj čahuri. “Budući da se radilo o posebno vrijednom pronalasku, iz tih je razloga kompletna čahura dostavljena u Središnji laboratorij za konzervaciju i restauraciju Hrvatskog državnog arhiva u Zagrebu gdje je staklena čahura otpečaćena, a svitak izvađen. Poradi suhoće i tvrdoće, svitak je na određeno vrijeme stavljen u posebnu komoru kako bi se potom mogao razmotati, da bi se moglo otkriti što se u njemu nalazi. Na neki način, svi su bili iznenađeni otkrićem jer čahura nije sadržavala samo jedan svitak, odnosno ispravu, već ukupno šest dokumenata, točnije: četiri isprave, jedan zapis i jednu bilješku, pisanih na hrvatskom i njemačkom jeziku u razdoblju od 1853. do 1938. godine”, stoji na stranicama franjevačkog samostana u Karlovcu.

Pročelnica Konzervatorskog odjela Karlovac, Sonja Kočevar, na predstavljanju je izjavila kako su sva četiri dokumenta pisana na papiru, a ne na pergameni, kako se u početku smatralo. „Svi dokumenti imaju dekorativne ukrase u crnoj, plavoj i crvenoj tinti i detalje zlata, smatra se da je to zlatni prah“, izjavila je Kočevar.

Najstariji svitak potječe iz 1858. godine, a u njemu piše kako su tada vladali Franjo Josip I, ban Josip Jelačić i kardinal Haulik, a navedena su imena tadašnjih profesora u karlovačkoj gimnaziji. Također se spominje da je križ i jabuku pozlatio Prokopije Godler. U istom svitku je pronađen i prijepis starijeg dokumenta u kojem su navedeni majstori, ali i lista  prehrambenih namirnica s ondašnjim cijenama.

Foto: Kristina Stedul Fabac/Pixsell

Idući dokument je nastao 1883. godine, kada je bila restauracija, a u njemu se također opisuje vlast. Četvrti dokument, onaj iz 1938. godine, datira iz vremena nadbiskupa Alojzija Stepinca, a u njemu su nabrojane sve restauracije u crkvi.

Video o pronađenim svicima možete pogledati na internetskim stranicama franjevačkog samostana u Karlovcu.

Foto: Kristina Stedul Fabac/Pixsell