Zamjenik ministra dr. Cesarik istaknuo je otvorenost Ministarstva za svaku potrebnu pomoć kako bi bolnica mogla što bolje služiti svojoj svrsi.

StrmacFoto: IKA
Požeški biskup dr. Antun Škvorčević i zamjenik ministra zdravlja dr. Marijan Cesarik posjetili su 18. lipnja Bolnicu sv. Rafael na Strmcu koju vode Milosrdna braća sv. Ivana od Boga a u kojoj se liječe psihički bolesne osobe i organizira palijativna skrb. U samostanu pokraj bolnice primio ih je fra Dario Vermi, prior i privremeni ravnatelj bolnice, fra Kristijan Sinković, predsjednik Upravnog vijeća bolnice i fra GiovanniGiemula. Razgovarali su o funkcioniranju bolnice, otvorene prije godinu dana, poteškoćama i problemima s kojima se susreće ta jedina katolička zdravstvena ustanova u Hrvatskoj, o nedostatku zakonskih pretpostavki za njezin nesmetan rad i potrebi da se u izravnoj komunikaciji između Ministarstva zdravlja i bolnice rješavaju određena pitanja. Zamjenik ministra dr. Cesarik istaknuo je otvorenost Ministarstva za svaku potrebnu pomoć kako bi bolnica mogla što bolje služiti svojoj svrsi. Potom su biskup i zamjenik ministra posjetili prostre Bolnice sv. Rafael gdje ih je dočekao zamjenik ravnatelja dr. Igor Ferenčina i proveo po psihijatrijskim odjelima i odjelima palijativne skrbi. Susreli su se sa zdravstvenim osobljem i određenim brojem bolesnika a na kraju i s novinarima u bolničkoj knjižnici.

Dr. Cesarik kazao je novinarima da je došao s biskupom dr. Škvorčevićem posjetiti bolnicu nakon njezina jednogodišnjeg djelovanja kako bi joj dao potporu u radu i razmotrio pitanja i probleme za koje Ministarstvo želi tražiti rješenja zajedno s Milosrdnom braćom. Naglasio je da bolnici nedostaje dovoljan broj stručnog osoblja što će se postupno nastojati popraviti. Biskup Škvorčević zahvalio je Milosrdnoj braći što unatoč velikim poteškoćama nisu odustala od izgradnje, uređenja i otvorenja bolnice upravo na području Slavonije, kojoj je zbog njezinih teških okolnosti potrebna posebna pomoć. Izrazio je očekivanje da će Republika Hrvatska upravo na primjeru te bolnice pokazati spremnost i sposobnost za poštovanje katoličke specifičnosti u promicanju zdravstvenih modela za dobro hrvatskog čovjeka. Zahvalio je Ministarstvu zdravlja što je poduprlo otvaranje i djelovanje katoličke bolnice na Strmcu, te dr. Cesariku za raspoloživost da pomogne rješavati poteškoće koje prate početak njezina rada. Fra Kristijan Sinković predstavio je sadašnje stanje bolnice, broj bolesnika i neke trenutačne probleme, dok je dr. Igor Ferenčina govorio o načinu njezina rada. Svi su se složili o važnosti te bolnice, uređene po najvišim standardima i izrazili želju da se njezino funkcioniranje dovede do primjerne razine. (ika/bitno.net)