Predstojnik Ureda za odnose s javnošću Sisačke biskupije Stjepan Vego je za Hrvatski katolički radio, nakon potresa koji je u ponedjeljak 28. prosinca u 6 sati 28 minuta zatresao središnju Hrvatsku, izvijestio o prvim saznanjima o šteti na sisačkoj katedrali i crkvama.

Vego je izvijestio da je potres prouzročio manje materijalne štete na crkvama i pastoralnim objektima.

„Katedrala je stradala – nije strašno, ali otpala je žbuka i unutra i vani“, a moguća šteta na statici će se, kako je rekao, naknadno utvrditi.

Caritas je također u pripravnosti, ali zasad još nije stigao nijedan zahtjev za pomoć.

U međuvremenu su se dogodila dva nova potresa (7:49 i 7:51).

S krova župne crkve sv. Lovre u Petrinji potres je srušio crijepove. Druga dva potresa dogodila su se na kraju slavlja mise. “Sad je već puno više štete…puno je crijepa palo..”, objavljeno je na Facebook stranici Župe sv. Lovre.

Dodajmo i kako je upravitelj svetišta Majke Božje Remetske u Zagrebu o. Antonio Mario Čirko na početku jutarnje mise u 7 sati istaknuo da su u crkvi ponovno popadali dijelovi slavoluka koji je teško stradao u potresu koji se dogodio u ožujku.

“Osjetio se je potres i u našoj remetskoj crkvi, opet je popucala žbuka, opet su pali dijelovi pogotovo na slavoluku koji je najkritičniji… Nalazimo se u Božićnom vremenu. I Božić nam govori o radosti i uvijek će govoriti o radosti da se ne bojimo ničega, nego da svoj život znamo predati u Božje ruke”, rekao je o. Čirko.