U ime obitelji

Saborski odbor za Ustav na prekosutrašnjoj bi sjednici, naime, trebao raspravljati i o toj referendumskoj inicijativi, a kako je objasnio predsjednik Odbora Peđa Grbin, to znači da će u prvom koraku donijeti odluku da se potpise pošalje na provjeru u resorna ministarstva.
– Za sada ćemo donijeti takav zaključak, a kada dobijemo podatke o provjeri potpisa, odnosno o tome koliko ih je valjano, onda ćemo u skladu s Ustavom i zakonom odlučivati o daljnjim koracima – pojasnio je Grbin.

Inicijativa “U ime obitelji” za svoj zahtjev da se raspiše referendum o tome trebali li Ustavom brak definirati kao zajednicu žene i muškarca prikupila je 749.316 potpisa.
Sve su predali Saboru 14. lipnja s obzirom na to da referendum prema Ustavu raspisuje Sabor. Ako se u provjeri utvrdi da je najmanje 450.000 potpisa valjano, ispunjen je jedan od preduvjeta za referendum.

Vladajući SDP nedavno je najavljivao da će pokrenuti izmjene Ustava kojima bi propisali da se referendum ne može raspisivati o temeljnim ljudskim pravima. Budući da smatraju da je i brak temeljno ljudsko pravo, na taj su način željeli onemogućiti raspisivanje spomenutog referenduma. No, od takvih izmjena Ustava navodno su odustali.

Podsjetimo i da su upravo od predsjednika Odbora za Ustav Peđe Grbina dolazila  tumačenja da ako referendum bude raspisan i prođe, Sabor može odbiti da se u Ustav unese odredba o braku. No, ustavni stručnjaci odbacili su takva tumačenja i poručili da je odluka donesena na referendumu obvezujuća za Sabor.

Bitno.net