Apostolski vizitator za Međugorje mons. Henryk Hoser obratio se u srijedu 25. srpnja župljanima župe Međugorje istaknuvši kako ga je Sveti Otac poslao u Međugorje da pomogne „ocima franjevcima organizirati ovo mjesto prihvata koje je mjesto izvora milosti”. Učinio je to na kraju misnoga slavlja svetkovine nebeskog zaštitnika župe Međugorje sv. Jakova, apostola. Središnja proslava započela je procesijom s kipom sv. Jakova. Uz 36 svećenika i suslavlje međugorskog župnika fra Marinka Šakote te apostolskog vizitatora mons. Hosera, misu je predslavio fra Goran Azinović.

„Radostan sam i sretan sam što mogu sudjelovati na ovoj lijepoj misi u čast sv. Jakova, zaštitnika ove župe koja je utemeljena prije više od stotinu godina”, rekao je mons. Hoser obraćajući se na kraju mise okupljenim župljanima i hodočasnicima. Podsjetio je kako je došao u Međugorje prvi put prije godinu dana kao posebni izaslanik Svetoga Oca a drugi put prije nekoliko dana kao apostolski vizitator na neodređeno vrijeme.

„Obraćenje je novo usmjerenje vlastitoga života. To znači promijeniti put, napustiti nesiguran, pogrešan put i poći putom koji vodi ka cilju. Došla je Marija, Kraljica mira. Ona nam pokazuje dobar put za naš život. Pokazuje nam najlakši i najkraći put da bi došli do Boga koji je cilj našega života. Želim vam ovo obraćenje i novo usmjerenje da biste postali stupovi Crkve. Mi Međugorčani imamo veliku odgovornost prema cijelom svijetu. Jer zaista, Međugorje je postalo svjetsko središte molitve i obraćenja i zbog toga Sveti Otac pokazuje brigu za ljude koji dolaze ovamo i mene je poslao da pomognem ocima franjevcima organizirati ovo mjesto prihvata koje je mjesto izvora milosti”, istaknuo je u svom obraćanju župljanima i hodočasnicima u Međugorju mons. Hoser.

Međugorska župa utemeljena je 1892. i stavljena je pod zaštitu sv. Jakova apostola. Te je godine sagrađena i župna kuća, a samo pet godina kasnije, tj. 1897. godine, trudom župnika i mještana sagrađena je župna crkva. Iako je za ono vrijeme bila prostrana i lijepa, zbog trusnog terena na kojem je sagrađena s vremenom je oštećena njezina nosivost, te je bilo neizbježno pristupiti izgradnji nove crkve. Izgradnja sadašnje župne crkve započinje 1934. a završava 1969. godine. Župa je živjela uobičajenim životom sve do ljeta 1981. godine, kada ovo mjesto i crkva postaju središnjom točkom okupljanja milijuna hodočasnika i štovatelja Kraljice mira iz cijeloga svijeta.

IKA | Bitno.net