“Sinoć smo Vazmenim bdijenje ušli u noć Kristova uskrsnuća, noć u kojoj je ovim svijetom koji se nalazi u teškoj krizi uzrokovanoj korona virusom, odjekivalo: Isus je živ. Isus je uskrsnuo. Aleluja.”, rekao je u propovijedi rektor Sjemeništa vlč. mr. Mario Gerić.

Propovjednik je u nastavku kazao kako će te riječi intenzivno odjekivati slijedećih 50 dana u našim crkvama kako bi nas uskrsli Krist probudio i maknuo od Velikoga petka. Ljudima je zbog životnog iskustva lakše razumjeti patnju, strah i smrt, odnosno sve što je vezano uz Veliki petak. Zato nam se lako na tome zadržati, osobito u današnjim okolnostima uzrokovanim pandemijom korona virusa. Lakše nam je zadržati se na križu i navješćivati trpljenje. Lakše nam je živjeti pesimizam i ne dopustiti da nas navještaj Isusova uskrsnuća dotakne u srca i otvori i da shvatimo da iza Velikog petka postoji nova stvarnost – stvarnost kojom je Bog ovaj svijet i nas iznenadio, poručio je vlč. mr. Gerić.

“Velika je stvar dopustiti da nas Bog iznenadi. Marija je vidjela prazan grob i povjerovala. Znak kojega je vidjela postao je naviještaj i život koji se pretače dalje.” Upozorio je da, kao vjernici, možemo promatrati znakove koje nam Gospodin stavlja na naš životni put, ali ne vidjeti ono što stoji iza tih znakova. Možemo ne dopustiti da nas ta stvarnost dotakne i upliva u naše živote. Zbog toga možemo cijeli život ostati samo na Velikome petku. Bog nam želi unijeti radost Isusova uskrsnuća kao sastavni dio našega života, rekao je rektor Sjemeništa.

Osvrčući se na izvještaj iz Vazmenog bdijenja o izlasku izraelskog naroda iz egipatskog ropstva, iz situacije koje je za ondašnji svijet bila normalna, propovjednik je istaknuo kako se Božja veličina očitovala u tome da je jedan mali narod prepoznao da je rob i da živi u situaciji koja nije normalna i dostojna čovjeka. Bog je izraelski narod pozvao na nešto drugačije. U srce tog naroda usadio je želju za slobodom i iznenadio ih kao i cijeli svijet, pa i nas. Ono što nas ograničava u življenju i prihvaćanju uskrsnuća jesu naše ljudske navike, odnosno kada svoj život i odnos s Bogom ‘instaliramo’ u neke okvire koji, iako nisu dobri, za nas su prihvatljivi. Većini današnjih kršćana nije lako živjeti Uskrs u uvjetima u kojima danas živimo. Potrebna je vjera da prihvatimo da nas Bog i u ovome svemu želi iznenaditi. Vjera da nam Bog želi darovati nešto drugo i da postoji bolji život izvan onoga na kojega smo navikli i u kojemu prihvaćamo sve zbog vlastite sigurnosti, pa čak i onda ako je taj život trpljenje. Mi se najčešće zadržavamo upravo tu – na križu i na Velikom petku ne dopuštajući da nas Bog iznenadi, rekao je propovjednik. “Ovih dana Bog nas iznenađuje i daje nam mogućnost da povjerujemo samo Njemu. Želi nam dati novi život i poziva nas da u znakovima Kristova uskrsnuća prepoznamo poziv da napustimo te sigurnosti i prihvatimo Kristovo uskrsnuće kao mogućnost za jedan novi život.”

Na kraju misnoga slavlja riječki nadbiskup potaknuo je vjernike da u ovim ograničenostima slavlja Uskrsa više vremena provedu živeći otajstvo svoje vjere. Poput prvih učenika koji su nakon Isusova uskrsnuća krenuli naviještati Radosnu vijest, i mi moramo svjedočiti da je Krist uskrsnuo i da je on naš Spasitelj. Na njega se uvijek možemo osloniti i on doista daje snagu da možemo živjeti u milosti njegova uskrsnuća. Uskrs se treba slaviti s velikom radošću i zahvalnošću jer nam je Gospodin otvorio vrata uskrsnuću. Zato, nastojmo tako proživljavati ovo vrijeme i našu vjeru izbjegavajući sve što nas odvraća od njega, rekao je nadbiskup. Čestitajući Uskrs, pozvao je vjernike da se pridržavaju odredbi i ostanu u svojim domovima. Uzmite vrijeme za molitvu, čitanje i razmatranje Evanđelja i u tome pronalazite poticaje za svoj život, zaključio je nadbiskup Devčić.

Riječka nadbiskupija | Bitno.net