Poruku prigodom Dana posvećenog života (2. veljače) naslovljenu „Balzam milosrđa” redovnicama, redovnicima i laicima posvećenima u svijetu uputili su uime Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za ustanove posvećenoga života i družbe apostolskoga života predsjednik gospićko-senjski biskup Zdenko Križić, te uime Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica predsjednik fra Jure Šarčević, javlja IKA.

Na početku dokumenta podsjeća se kako je u prošlogodišnjoj poruci prigodom Dana posvećenog života upozoreno na riječi iz bule Lice milosrđa, a kojima Papa nagovješćuje koji bi trebali biti plodovi Izvanrednog jubileja milosrđa nakon njegova završetka: „Kako samo želim da nadolazeće godine budu prožete milosrđem, da bismo išli ususret svakoj osobi, noseći Božju dobrotu i nježnost! Neka do svih, i vjernika i onih koji su udaljeni od vjere, dopre balzam milosrđa kao znak Božjega kraljevstva, već prisutna među nama!”

U tom se kontekstu ističe kako je još sveti Ivan Pavao II. napisao da je „zadaća posvećenoga života raditi u svim dijelovima zemlje da bi se utvrdilo i proširilo Kristovo kraljevstvo, donoseći poruku Evanđelja posvuda, i u najudaljenije krajeve” (Vita conescrata, 78), a ovo poslanje posvećenoga života ostvaruje se tako što „posvećene osobe, u svom posvećenju i potpunomu predanju, čine vidljivim ljubaznu i spasonosnu nazočnost Krista, Očeva prvosvećenika, odaslanog u poslanje” (Vita conescrata, 76).

Pozivamo stoga sve redovnice, redovnike i laike posvećene u svijetu da najprije žive potpuno predanje Gospodinu kako bi ih on preobrazio i prosvijetlio, da sami prepoznaju njegovu ljubaznu i spasonosnu nazočnost, da tako budu pomazani balzamom milosrđa koji je znak Božjega kraljevstva. Neka iz toga obnovljenog iskustva Božje dobrote i nježnosti proiziđe svako djelovanje. Upravo su posvećene osobe pozvane svjedočiti prisutnost Božjega kraljevstva i biti njegov djelatan i opipljiv znak u ovome svijetu. Želja nam je da sve posvećene osobe i njihove zajednice budu balzam milosrđa u životima ljudi našega vremena i ovoga prostora, ističe se u poruci.

Nadalje se ističe kako se “ne smije zaboraviti da su na periferiji i oni koji su na periferiji vjere. Toj skupini mogu pripadati osobe koje su poučene u vjeri i izjašnjavaju se vjernicima, no u njihovu životu vjera ne igra odlučujuću ulogu. Toj skupini mogu pripadati osobe koje vjeruju na neki svoj način koji, možda, u određenim čimbenicima ne odgovara nauku i moralu Crkve. Toj skupini mogu pripadati i osobe koje se izjašnjavaju kao agnostici i ateisti. Svi su oni na periferiji i svima na jednostavan, razumljiv i privlačan način valja pristupiti i posvjedočiti blizinu Božjega kraljevstva. To je svakako zadatak posvećenih osoba”, podsjeća se u poruci.

Ove godine, upravo na Dan posvećenog života, 2. veljače, obilježit ćemo i sedamdesetu obljetnicu apostolske konstitucije pape Pija XII. Provida Mater Ecclesia, o posvećenom životu u svijetu, kojom je ovaj tada relativno novi oblik posvećenog života dobio i svoje zakonodavstvo.

Na kraju poruke redovnice, redovnike i laike posvećene u svijetu potiče se da tako žive svoj poziv da svatko u njima otkrije milosrdnu Očevu ljubav.

IKA | Bitno.net