Nakon potresa u Zagrebu koji je znatno oštetio crkvu i samostan sv. Franje u Zagrebu franjevci s Kaptola obratili su se vjernicima sa zahvalom za njihove molitve i pisma ohrabrenja i podrške.

“U snažnom potresu koji 22. ožujka 2020. godine pogodio Zagreb, stradao je i samostan i crkva Sv. Franje na Kaptolu 9. Potres je na samostanu i crkvi Sv. Franje ostavio brojna i teška oštećenja. Hvala Bogu nitko od braće franjevaca u samostanu na Kaptolu nije stradao.

Braća iz samostana sv. Franje na Kaptolu 9 u Zagrebu zahvaljuju svima iz Hrvatske i inozemstva koji su im se javili s brojnim pozivima i pismima ohrabrenja i podrške. ‘Mnogo nam znači što ste nam blizi i što s nama dijelite našu nevolju. Hvala Vam što ste nam se javili i što ste s nama’, poručuje fra Zdravko Lazić, gvardijan samostana sv. Franje.

Crkva je iznutra oštećena. Dio reljefa koji je iznad ulaza u crkvu koji prikazuje rane sv. Franje je odlomljen i pao je u crkvu. Toranj crkve ima napukline i upitna je je statička sigurnost. Samostan je teško oštećen i statički vrlo nesiguran. Preporuka je da se u samostanu ne stanuje i da se crkva ne koristi. Zbog toga je odlučeno da se presele juniori i dio svećenika u Kuću susreta Tabor, gdje se već nalaze”, stoji u poruci koju su uputili franjevci.

“Braća su u samostan sv. Franje u Zagrebu došli još za života sv. Franje, u 13. stoljeću. Prema jednoj predaji u Zagrebu je boravio i sam sv. Franjo, osnivač Reda manje braće. Prema toj predaji sv. Franjo je za svoga boravka u Zagrebu stanovao kod udovice Katarine Galović, a na mjestu njezine kuće danas se nalazi kapela posvećena upravo sv. Franji, unutar današnjeg franjevačkog samostana na Kaptolu. Zagrepčanka Katarina Galović poklonila je franjevcima svoj posjed na kojemu su kasnije sagradili samostan i crkvu”, podsjećaju fratri.

U samostanu sv. Franje rođena je tzv. Zagrebačka Biblija. Fra Bonaventura Duda i fra Jerko Fućak, zajedno s Jurom Kaštelanom i hrvatskim književnicima, preveli 1968. godine tzv. Zagrebačku Bibliju. Zagrebačka Biblija pojavljuje se kao četvrti cjeloviti prijevod Biblije na hrvatski jezik, a prvi tiskan u Hrvatskoj.

“Franjevci iz samostana sv. Franje su već doživjeli teška oštećenja na samostanu u požarima i potresima u povijesti. Posljednji potres koji je bio 9. studenoga 1880. godine također je teško razorio crkvu i samostan sv. Franje. Crkva je tada rekonstruirana u neogotičkom stilu prema nacrtima graditelja i konzervatora Hermanna Bolléa.

‘Svima nam je žao što nas je ovaj potres rastavio na jedno vrijeme. U skorije vrijeme nećemo moći zbog oštećenja nakon potresa imati vjerska slavlja i susrete u crkvi i samostanu sv. Franje, ali ćemo i dalje ostati povezani u molitvi i ljubavi. Mi i dalje prikazujemo mise za Vas i molimo na Vaše nakane, te se i sami preporučamo u molitve u ovom trenutku kad smo potrebni Vaše ljubavi. Čvrsto se nadamo danu našega povratka u crkvu i samostan sv. Franje i naših susreta. Iskreno suosjećamo sa svima koji su stradali jer ste i Vi mnogi posjetitelji naše crkve i samostana stradali u ovome potresu i žao nam je svakoga od Vas i svakoga građanina grada Zagreba’, poručuje provincijalni ministar fra Ilija Vrdoljak.

Franjevci razmišljaju o obnovi samostana i crkve te su u tu svrhu otvorili i žiro račun za posebne namjene – obnova crkve i samostana nakon potresa – kod Zagrebačke banke: IBAN: HR2723600001502750171, na koji u tu svrhu primaju pomoć od prijatelja i dobročinitelja iz Hrvatske i inozemstva”, zaključuje se u obraćanju kaptolskih franjevaca.

Naša franjevačka crkva na Kaptolu nakon potresa. Sva su braća i časne sestre živi i zdravi.

Objavljuje Mate BašićNedjelja, 22. ožujka 2020.

IKA | Bitno.net