Makarska, 070911. U svetistu Vepric tisuce hodocasnika pohodile su na Svetu misu povodom blagdana Male Gospe, misu je vodio monsinjor Marin Barisic. Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Nadbiskup splitsko – makarski mons. Marin Barišić komentirao je u razgovoru za Novu TV aktualna politička zbivanja u Hrvatskoj i naglasio kako je “dobro da Crkva ima utjecaj na politiku”.

“Dobro je da je tako, jer politika je vrlo važna stvar za društvo, a Crkva pri tome mora shvaćati politiku u onom njezinom pravom i pozitivnom smislu a to je opće dobro”, rekao je nadbiskup odgovarajući na pitanje novinara Marija Juriča.

Upitan kako komentira nedavne istupe biskupa sisačkog Vlade Košića koji je kritizirao Most zbog njihovih pregovora s SDP-om i Zoranom Milanovićem i je li takav riječnik primjeren za biskupa, nadbiskup je odgovorio:

“Ja poznam mog mlađeg kolegu i to je “Vero Israelita”, dobar čovjek. Ja ga ne bih upotrijebio, meni nije primjeren, ali vjerojatno u toj različitosti – je l’ njemu primjeren, ja ne znam treba pitat njega na koji način mu je to primjeren”, rekao je Barišić i dodao kako se on može s nečijim stavovima neslagati, ali tu osobu mora prihvaćati.

“Meni je u interesu da ja Milanovića učinim kršćaninom i zato ga ne bih nikada na ovaj način okarakterizirao i povrijedio i udaljio od sebe”, rekao je nadbiskup splitsko – makarski.

Odgovarajući na Juričevo pitanje kako komentira izjavu biskupa gospićko – senjskog mons. Mileta Bogovića kako Hrvatska “konačno dobiva vlast koja voli narod”, Barišić je odgovorio:

“Svaka vlast koju narod izabere na svoj način voli taj narod i želi raditi za njega. Ako smo mi sad nakon 25 godina demokracije sazorili da imamo odgovorniju vlast koja je spremnija služiti pa hvala Bogu – ja je pozdravljam, ali trebat će se dokazati”.

Nadbiskup je komentirao i medijske napise prema kojima Hrvatsku sada vode ‘praktični vjernici’ (predsjednica Kolinda Grabar – Kitarović, premijer Tihomir Orešković, predsjednik Mosta Božo Petrov).

“Nije dovoljno biti praktičan vjernik, potrebno je biti i stručan, ali ukoliko je u ovim osobama povezana stručnost odgovornost i vjera to mi je drago. Ja vjerujem da vjera pomaže da ljudi budu odgovorni i stručni i sebe vide u dimenziji služenja pa ako imamo sada takve osobe bit će mi drago”, poručio je Barišić i dodao kako od ove vlade očekuje “zrelost i odgovornost za društvo u cjelini”.

G. An. | Bitno.net