U subotu 27. travnja dominikanci i dominikanke iz Dubrovnika, Gruža i Korčule, zajedno s redovnicama i pukom, štovateljima prve hrvatske blaženice, hodočastili su u Kotor. Posebno za tu priliku, preneseno je njezino neraspadnuto tijelo iz crkve sv. Marije, u katedralu gdje je na Veliki petak 1508. slušala propovijed o Muci Isusovoj koja ju je toliko dirnula da je svoj život odlučila u potpunosti posvetiti Bogu kao dominikanska trećoredica.

Misno slavlje predvodio je kotorski biskup Ilija Janjić u koncelebraciji s dvadesetak svećenika iz Kotorske i Dubrovačke biskupije, predvođenih generalnim vikarom mons. Petrom Palićem te više svećenika dominikanaca. Propovijedao je provincijal Hrvatske dominikanske provincije o. Anto Gavrić. U propovijedi o “bijeloj golubici na ljestvama” provincijal je govorio o bl. Ozani i njezinu životu, životu snažne žene koja je svojom uvjerljivom svjedočkom riječju znala dirnuta i najtvrđa srca.

Njezina sobica uz crkvu sv. Pavla, s pogledom na katedralu, bila je mjesto gdje se spuštalo samo nebo dok je Ozana, “Anđeo grada Kotora”, u molitvi pred Raspelom molila za potrebe grada Kotora i njegovih stanovnika, svih ljudi koji su k njoj dolazili i tražili pomoć.

Raspeti Krist na križu bio je knjiga života, otvorena knjiga iz koje je blaženica crpila i posebno znanje, istaknuo je provincijal. Ozana svjedoči vrijednost duhovnosti križa o kojoj je papa Ivana Pavao II. često govorio, pozivajući suvremeni svijet da ponovno otkrije njezino značenje i otvori svoje srce nadi. Provincijal je istaknuo Ozaninu ukorijenjenost u duhovnost Reda propovjednika u kojoj je blaženica, u primjeru starije braće i sestara (posebice sv. Tome Akvinskoga i svete Katarine Sijenske) prepoznavala posebnu pobožnost prema Raspetom Kristu.

Muka Kristova je svjedočanstvo neizmjerne Božje ljubavi prema čovjeku i poticaj čovjeku da odgovori na tu ljubav. Krist na križu daje uzor svih kreposti i poziva da slijedimo njegove stope. Provincijal je pozvao sve na molitvu, po zagovoru bl. Ozane Kotorske, za mir među ljudima i narodima, na molitvu za jedinstvo kršćana i kršćanskih Crkava jer je Ozana uzor molitve za jedinstvo i zaštitnica ekumenizma. U Kotoru je štuju kako katolički tako i pravoslavni vjernici. Propovjednik je pozvao i na molitvu za sve žene koje se nesebično angažiraju, posvuda po svijetu, za širenje Radosne vijesti.

Na misi je nazočila i kotorska gradonačelnica Marija Maja Ćatović. Nakon mise pročitan je dekret kotorskog biskupa o početku postupka za kanonizaciju blažene Ozane, a dekret su potpisali biskup Janjić te suakteri kauze provincijal Gavrić i časna majka sestara dominikanki Kongregacije Svetih anđela čuvara s. Dolores Matić.

Uslijedilo je na pokrajnjem oltaru, gdje je za tu prigodu doneseno tijelo blaženice, čašćenje njezinih relikvija a vjernici i hodočasnici s pobožnošću su prilazili i cjelivali relikviju moleći zagovor bl. Ozane za sebe i za sve one za koje su došli moliti zagovor “Bijele golubice”. (ika/bitno.net)