Portal za duhovnost ignacije.hr predstavljen je i pokrenut večer uoči spomendana svetog Ignacija Lojolskog u sklopu proslave Ignacijeva pod nazivom ”Prijatelji u Gospodinu” u dvorištu Bazilike Srca Isusova u Palmotićevoj. Radi se o web stranici ignacijevske duhovnosti koju su pokrenuli hrvatski isusovci sa suradnicima laicima, a na kojoj je po prvi puta na jednome mjestu na moderan način objedinjeno znanje i praksa duhovnosti svetoga Ignacija koju baštine isusovci.

Osim velikog broja članaka o ignacijevskoj tradiciji, portal sadrži poticajne i edukativne video sadržaje, teološke tekstove, meditacije te praktične ignacijevske savjete za dinamičan duhovni život. Obrađuje pitanje donošenja odluka, duhovne pratnje kao načina življenja Crkve, duhovnih vježbi kao i dara i vještine razlikovanja duhova. Objašnjava kako se ignacijevska duhovnost živi u praksi i upoznaje čitatelje s djelovanjem pape Franje kao suvremenim primjerom primjene poznavanja života i djela svetoga Ignacija. Portal je namijenjen svim osobama koje žele podići kvalitetu, zrelost i autentičnost svog duhovnog života. 

Idejni začetnik i voditelj ovog potpuno volonterskog projekta je isusovac p. Tvrtko Barun: ”Nažalost, vrlo je malo kvalitetnih vjerskih portala u Hrvatskoj. Portal za duhovnost ignacije.hr trudi se to mijenjati. Svima koji žele rasti u odnosu s Bogom ignacije.hr nudi kvalitetan i raznolik sadržaj, poticaje za promišljanje ali i konkretan život u Duhu jer ignacijevska tradicija je uvijek živjela od energične napetosti između kontemplacije i akcije.”

Pokretanje ove web stranice u sklopu proslave Ignacijeva komentirao je i gost ove večeri p. Dalibor Renić, provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove: ”Riječ ‘portal’ uglavnom smo naučili u školi kad su nas upoznali s veličanstvenim i skladno oblikovanim ulazima u stare katedrale. Dakle, portal je izvorno ulaz u sveti prostor. To želi biti portal ignacije.hr. Portal ignacije.hr ne želi samo govoriti o vjeri i duhovnom iskustvu, nego nas poučiti kako da u sebi načinimo prostora Bogu: da nam sam Bog daruje istinsko iskustvo svoje prisutnosti koje vjeru čini živom.”

Provincijal je naglasio i kako je ignacije.hr odličan putokaz svima onima koji  žele naučiti kako hoditi k Bogu u školi sv. Ignacija Lojolskoga, ali i sjajna prilika da nas sve pripravi za Ignacijevsku godinu 2021.-2022. godine, tj. jubilej 400 godina od obraćenja sv. Ignacija i 500 godina od njegove kanonizacije. Na kraju je zaključio: ”Portal ignacije.hr tu je ne samo da ga čitamo u virtualnom svijetu i zatim se prebacimo na drugi šareni portal, nego da u nama pobudi i razbukta ono bitno u realnom svijetu – duhovni život.”

Važnost pokretanja ovog portala komentirala je i gđa Marija Selak, voditeljica programa “Ignacijevske duhovne obnove za mlade” u SKAC-u Palma koji je glavni organizator ovogodišnje proslave Ignacijeva: ”Danas laici imaju više izbora nego ikada, a Ignacije već pet stoljeća Crkvu uspješno uči kako donositi odluke s Bogom. Tko se s njim upusti u tu pustolovinu, biti će izložen mnogim izazovima, ali će se uvijek voditi za svrhom zbog koje je stvoren. S obzirom na užurbani tempo života, Ignacijev način postupanja omogućuje nam da budemo kontemplativni u akciji. Zato je jako vrijedno upoznavati se s Ignacijem, ne samo kroz duhovne vježbe, nego i njegove Konstitucije, pisma te iskustva mnogih redovnika i redovnica, laika i laikinja koji su svoje življenje uredili slijedeći Ignacijev primjer.”

Na kraju možemo zaključiti kako novi vjerski portal ignacije.hr omogućuje ljudima da dublje otkriju ignacijevsku duhovnost koja ima snagu na konkretan način odgovoriti izazovima i potrebama suvremenog čovjeka i svijeta.