Peto pokrajinsko hodočašće hrvatske vojske, policije i branitelja RH održano je u petak 26. srpnja u svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske. Na hodočašću su sudjelovali vojni biskup Jure Bogdan, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Marko Mrše, gvardijan samostana u Sinju fra Ante Čovo, generalni vikar Vojnog ordinarijata Republici Hrvatskoj don Marko Medo, biskupski vikar za MUP fra Frano Musić OFM, vojni i policijski kapelani od Dubrovnika do Zadra sa svojim pomoćnicima i drugi svećenici.

Među hodočasnicima bili su potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, glavni ravnatelj hrvatske policije Nikola Milina, glavni tajnik Ministarstva obrane Petar Barać, glavna tajnica Ministarstva unutarnjih poslova Sanda Šimić Petrinjak, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Ivan Vukić, pomoćnik glavnog ravnatelja policije načelnik uprave Ivan Merćep, splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, načelnici Policijskih Uprava splitsko-dalmatinske Dražen Vitez, Šibensko-kninske Ivica Kostanić, Dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević. Liturgijsko pjevanje predvodila je policijska klapa sv. Mihovil iz Splita. Puhački orkestar Hrvatske ratne mornarice iz Splita svirao je duhovne pjesme u procesiji iz samostanskog svetišta do svečanog ulaska sudionika hodočašća u svetište Gospe Sinjske. Na hodočašću su sudjelovali i drugi predstavnici političkog i društvenog života među kojima i saborski zastupnik Miro Bulj.

Ovogodišnji program hodočašća započeo svečanom procesijom svih sudionika hodočašća koja je prošla dijelom Sinja preko trga pred svetištem i ulaska u svetište.

Hrvatski vojnici, policajci, branitelji (više od šest stotina) i drugi hodočasnici ispunili su crkvu, a dio ih je morao ostati i pratiti misu iz pokrajnjih prostora ili ispred crkve. Poslanicu je pročitao policajac Ivica Franić, evanđelje vojni kapelan iz HRM don Branimir Projić. Molitvu vjernih izgovorilo je sedam vojnika. U biskupovoj asistenciji bili su dvoje policajaca Maja Vučković i Petar Marević.

Biskup je u homiliji, temeljenu na testovima dana XVI. tjedna kroz godinu (Mt 13, 18-23; Izl. 20,1-17), govorio o predaji Božjeg Zakona – Deset Božjih zapovijedi – Dekaloga izabranome narodu.

Te zapovijedi ispisane su Božjim prstom u naravnome zakonu u ljudskome srcu koje osjećamo u govoru savjesti. One su objavljene i predane u Starome zavjetu kako bi bile svjetlo i putokaz, pojedincu i cijelome narodu, i kako ne bi zastranio u moralnim prosudbama i svojim postupcima, kako prema Bogu tako i prema ljudima. Bog ih predaje čovjeku i traži da im bude vjeran. A on Bog ljubavi pratit će svoj narod blagoslovom i uspjehom. Ne obdržavanje Božjih propisa i njihova deformacija vodi u izopačenje i ne osigurava budućnost. Vodi u smrt, u nestajanje s pozornice povijesti. Povijest izabranog naroda duboko je obilježena Savezom između Boga i čovjeka, a svoj vrhunac doživljava u Novome zavjetu u Isusu Kristu. Crkva je od svojih početaka u svome propovijedanju isticala Dekalog – deset Božjih zapovijedi kao program života kršćanina, života po vjeri. Tri zapovijedi se odnose na odnos čovjeka prema Bogu, a sedam ih regulira odnose prema sebi i bližnjima. Život po vjeri život je prema deset Božjih zapovjedi. Njih osjećamo kao prometne znakove na stazi našeg života, naših izbora i odluka, našeg djelovanja. Hrvatski narod, evangeliziran u VII. Stoljeću, priključio se novozavjetnom Božjem narodu u Crkvi Kristovoj. Mi, hrvatski vojnici, policajci, branitelji, hodočasnici u Gospino svetište, dio smo tog izabranog novozavjetnog Božjeg naroda. Poučeni i odgojeni u Katoličkoj Crkvi, u kršćanskoj vjeri želimo vršiti Božji Zakon, Božje zapovijedi. Božja snaga, Božji blagoslov na našem životnome putu neće izostati ako smo vjerni Božjim zapovijedima koje su duboko upisane i u našu narav, u našu savjest. Trajna opasnost je bila i ostala da se deklarativno priznajemo kršćanima, ali da sami sebe dispenziramo od vršenja Božjih zapovijedi u osobnom, obiteljskom, narodnom, društvenom životu. “Ovaj me narod časti usnama a srce mu je daleko od mene” upozorava Sveto pismo na odstupanje izabranog naroda od vršenja Božjih zapovijedi. Ne bi se smjelo dogoditi da postajemo “kršćanski pogani”, razvodnjeni, “bljutavi” kršćani. Blagoslov i budućnost zajamčena je samo vjernima, vršiteljima Božjeg zakona, Božjih zapovijedi… Mogu oni biti i izvan Crkve i pripadati drugom svjetonazoru, ali ako opslužuju Božje zapovijedi upisane u njihovome srcu – ploče Saveza, oni imaju budućnost. Opsluživanje Božjeg zakona znači boriti se za Božja prava u društvu. Opsluživanje Božjeg zakona znači boriti se za prava čovjeka, truditi se promicati i živjeti dostojanstvo ljudske osobe, pojedinca, skupine i naroda. Samo integralne osobnosti, moralni ljudi jamče napredak, opstanak i Božji blagoslov.

Na kraju misnog slavlja riječ pozdrava i zahvale uputili su provincijal Mrše i gvardijan fra Ante Čovo, OFM. Potom je vojni biskup Bogdan pred Gospinim oltarom predvodio Posvetnu molitvu Čudotvornoj Gospi Sinjskoj. Hodočasnici su nastavili druženje u samostanske dvorištu.

IKA | Bitno.net