Don Angel Fernandez Artime, vrhovni poglavar Družbe svetog Franje saleškog, radosno je u petak 25. svibnja dočekan u Rijeci, na prvoj stanici njegovog petodnevnog boravka u Hrvatskoj. Don Pejo Orkić, provincijal Hrvatske salezijanske provincije, zajedno s braćom salezijancima dočekao je vrhovnog poglavara izrazivši mu srdačnu dobrodošlicu prigodom dolaska u Rijeku gdje salezijanci obilježavaju 100. obljetnicu dolaska i 25. obljetnicu Salezijanske klasične gimnazije. Doček iznenađenja don Angelu priredili su mladi iz Rijeke i Zagreba. Njih 350 sakrilo se u oratorij, iza oratorija, pod terasu čekajući vrhovnog poglavara. I dok je don Angel stajao na terasi crkve Marije Pomoćnice mladi su na njegovo iznenađenje istrčali na salezijansko dvorište i započeli pjesmu dobrodošlice.

Nakon što je sišao među mlade započeo je program. Vrhovnog poglavara pozdravio je povjerenik za pastoral mladih don Danijel Vidović, a potom je kroz nekoliko kratkih igrokaza prikazan dolazak salezijanaca u Rijeku te rast salezijanske obitelji u Lijepoj našoj. Šaljivo su domaći mladi pokazali i probleme i potrebe današnjih mladih i kako salezijanci za njih imaju otvorene oči i uši. Don Angel je, odgovarajući na nekoliko pitanja, izrazio radost što može biti okružen tolikim mladima. Posebno ga je obradovalo iznenađenje jer, kako kaže, nikada nije u 15 sekundi vidio da toliko mladih istrči niotkud i napuni igralište. Govorio je o prisutnosti salezijanaca u 134 zemlje svijeta, o mnogom dobru koje čine za siromašnu mladež na pet kontinenata. Poručio je da kod svih mladih koje susreće vidi isto salezijansko srce, žar, istu radost i ljubav, koliko su god kulturološki različiti načini na koje ih izražavaju. „Kćeri Marije Pomoćnice i salezijanci poslani su među nas, da nas razumiju, da vjeruju u nas, da nam budu prijatelji, sestre i braća, majke i očevi”, istaknuo je vrhovni poglavar. Mladi su upijali njegove riječi, pljeskom nagrađujući pošalice i njegov osebujan, pristupačan i duhovit stil. On je uzvratio mladima rekavši im da su simpatični i topli, i kako ima osjećaj kao da ih poznaje već pet godina. Upitan da mladima uputi poruku nade, odlučio je citirati svetog papu, Ivana Pavla II., govoreći: „ne bojte se!”. Rekao je kako „u ovakvom ambijentu zajedništva i prave obiteljske radosti i sa svim predivnim osobama koje nam Gospodin stavlja na put, naprosto ne možemo ne imati nadu”. Poručio je mladima da vjeruju u sebe, ne iz oholosti, već upravo iz pouzdanja u Boga koji ih daruje i koji ima predivan plan za njihov život.

Uslijedila je akademija, svečani program u novoizgrađenom dijelu Salezijanske klasične gimnazije, kojim je obilježena, uz stotu obljetnicu salezijanske prisutnosti u Rijeci, i 25. obljetnica otkako je SKG prestala biti samo škola za odgoj svećeničkih kandidata i postala škola s pravom javnosti. Mnogi su htjeli izrazili svoj ponos, čestitke i zahvale na radu gimnazije, a za mikrofon su, uz vrhovnog poglavara, stali riječki nadbiskup Ivan Devčić, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, zamjenik gradonačelnika Nikola Ivaniš, provincijal don Pejo Orkić, ravnatelj riječke salezijanske zajednice don Dragutin Detić, bivši učenik i vjeroučitelj te osnivač katoličkih skauta Marin Miletić te ravnatelj škole don Niko Tunjić. Dramska skupina scenski je prikazala presjek povijesti riječke salezijanske priče, a svečanost su uljepšali i glazbeni nastupi te recitacije.

Nakon večere mladi su imali prilike osobno se susresti, rukovati, zagrliti, fotografirati s don Angelom ili ga zamoliti za blagoslov, kako je i sam obećao. Potom su se okupili u crkvi gdje im je uputio riječi za laku noć. Naglasio je ljepotu ovog salezijanskog običaja koji nije zamišljen kao propovijed, već lijepa i poticajna riječ koju majka ili otac upućuju djetetu prije spavanja, baš kao što je to činila don Boscova mama Margarita. Obradovan ljepotom salezijanskog obiteljskog zajedništva, od sveg srca poručio je mladima da sanjaju poput don Bosca. Koji god bili naši snovi, možemo ih pronaći i ostvariti jedino živeći prijateljstvo s Bogom u našem srcu, rekao je. Stoga je mladima savjetovao neka ga ne ispuštaju iz života, jer, „sanjali mi san o bračnom i obiteljskom ili pak Bogu posvećenom životu, On je jedini koji nam može darovati snagu i ustrajnost te radost i ispunjenje”. Na kraju mladima je poželio, kako Talijani kažu: „sogni d’oro”- zlatne snove. Mladi su se zatim dobrome Bogu, prisutnome u euharistijskome Kruhu, skupa s vrhovnim poglavarom poklonili i zamolili ga da uđe u njihove živote na klanjanju uz koje su mladi imali i priliku za ispovijed.

IKA | Bitno.net