Sociolog Paul Stubbs podnio je ostavku na svoju dužnost u Nacionalnom vijeću za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj nakon što je kritiziran zbog svojih komentara na društvenim mrežama na vijest o bolesti nadbiskupa zagrebačkog kardinala Josipa Bozanića, prenose mediji.

U obrazloženju ostavke navodi se kako je Stubbs “javno izrazio duboko žaljenje zbog komentara iznesenog na društvenoj mreži o kardinalu Josipu Bozaniću. Taj je komentar nespojiv s funkcijom i dužnostima člana Nacionalnog vijeća te stoga dr. Stubbs podnosi ostavku na članstvo u navedenom tijelu”.

Dopis je uputio Ekonomski institut, gdje je Stubbs zaposlen kao znanstveni savjetnik. U dopisu se navodi i kako “Ekonomski institut osuđuje svaki vid komunikacije koji se može okarakterizirati kao vrijeđanje i omalovažavanje drugih osoba i institucija, govor mržnje, poticanje na nasilje i diskriminaciju te se ovim putem ograđuje od istupa dr. Stubbsa”.

Stubbs je prošli četvrtak na društvenoj mreži objavio vijest o hospitalizaciji kardinala Bozanića uz komentar:

“Die you evil S of a B (Umri, ti zli kur… sine)”.

Nakon što su taj govor mržnje kritizirali mnogi, Stubbs se oglasio novim statusom na društvenoj mreži i u njemu se ispričao.

“Moj je komentar prešao svaku granicu u održavanju kulture dijaloga i mogu samo tražiti oprost. U potpunosti prihvaćam svoju grešku i više nikad neću takvo što napraviti.”

Nakon njegove isprike, uslijedilo je i gore navedeno priopćenje iz Ekonomskog instituta u kojem je obznanjena ostavka njihova suradnika u Nacionalnom vijeću.

Inače, vijest o hospitalizaciji kardinala bila je na sličan način komentirana na društvenim mrežama stranice Antifašistički vjesnik.

“Umri, Josipe, ti to možeš”, bio je komentar te stranice koji je kasnije izbrisan.

Takav govor mržnje podržao je i SDP-ov političar Damir Tomić koji je pod taj i takav komentar napisao:

“Neće grom u koprive.”

Za razliku od Stubbsa koji je preuzeo odgovornost za svoje riječi, Tomić se nije ispričao.

Bitno.net