Festa svetog Vlaha 2021. godine otvorena je u utorak, 2. veljače ispred zborne crkve sv. Vlaha u Dubrovniku podizanjem barjaka sv. Vlaha i pjevanjem himna sv. Vlahu. Parčev barjak podigli su festanjuli ovogodišnje Feste Ivica Đurđević-Tomaš i Ivica Vrlić, a Himan sv. Vlahu je izvela klapa „Kaše“. Festu je otvorio apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić. Novi rektor crkve sv. Vlaha don Hrvoje Katušić pozdravio je okupljene i pročitao čestitke i pozdrave pristigle za ovogodišnju festu koja se slavi u posebnim okolnostima, objavila je Dubrovačka biskupija.

Na svečanoj ceremoniji zbog epidemioloških mjera sudjelovao je manji broj vjernika i uzvanika, a oni koji su sudjelovali morali su imati maske i poštivati fizičku udaljenost. Kako bi štovatelji sv. Vlaha i poštovatelji dubrovačke feste koja se nalazi na UNESCO-vom popisu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva mogli ipak pratiti otvaranje, cijeli program su prenosile lokalne televizije, radio postaje i portali te mrežna stranica www.festa2021.hr i internetski kanali Dubrovačke biskupije.

Foto: Tea Kuzek, Dubrovačka biskupija

Spomenuo je to u svom nagovoru mons. Uzinić rekavši kako ovogodišnju Festu svetog Vlaha zbog pandemije COVID-19 slavimo pod posebnim uvjetima, u nešto skromnijem ozračju, ali s jednakom privrženošću i ufanjem u zagovor sv. Vlaha. „Dok vama koji nas pratite putem interneta i televizije nedostaje fizička prisutnost i zajedništvo okupljene Parčeve Crkve u Gradu, nama nedostajete vi i vaša fizička prisutnost. Ali vjerujem da i u ovim okolnostima možemo osjetiti snažnu duhovnu povezanost i zajedništvo jedni s drugima i svi zajedno s dragim nam svecem.“

Iako nas „novo normalno“ koje već jako dugo živimo, i od kojeg smo se svi pomalo i umorili, drži u iščekivanju povratka starog normalnog, vrijeme nije stalo, nastavio je nadbiskup. Ljudski životi svakodnevno ispisuju svoju povijest u darovanom vremenu. Naglasio je neke od posebnih obljetnica kojih se prisjeća uz ovogodišnju Festu.

Ove godine je prošlo 450. godina od obrane Korčule od Osmanlija po Gospinom zagovoru, pa će se zato na ovogodišnjoj Festi počastiti moreškanti s Korčule kojima je povjereno nošenje baldahina s relikvijom svete Pelenice u procesiji. Prošlo je i 80 godina od kad je Festu svetog Vlaha predvodio bl. Alojzije Stepinac.

Foto: Tea Kuzek, Dubrovačka biskupija

Na otvaranju su sudjelovali splitsko-makarski nadbiskup i metropolita mons. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup koadjutor mons. Dražen Kutleša, apostolski upravitelj Hvarske biskupije mostarsko-duvanjski biskup mons. Petar Palić te nekoliko svećenika. Sudjelovali su također dubrovački gradonačelnik Mato Franković i župan Nikola Dobroslavić s najužim suradnicima te izaslanici vlasti na višim razinama, zastupnici i predstavnici nekih drugih institucija.

Vjernicima je preporučeno da se grličaju u svojim župama i crkvama.

Cjeloviti izvještaj s otvaranja Feste svetog Vlaha možete pročitati OVDJE.