Milano

Na sedmome Svjetskom susretu obitelji koji će se održati od 30. svibnja do 3. lipnja u Milanu pod geslom „Obitelj: rad i slavlje”, iz Splitsko-makarske nadbiskupije sudjelovat će 386 neokatekumena (obitelji zajedno s djecom) i desetak obitelji pod vodstvom don Josipa Čorića, predstojnika nadbiskupijskog Ureda za pastoral obitelji.

Pripravu za odlazak s pokorničkim bogoslužjem imali su u srijedu 30. svibnja u 20.30 sati u crkvi sv. Marka na splitskom Neslanovcu. Budući da splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić ovoga puta zbog brojnih obveza nije bio u mogućnosti susresti se s obiteljima koje se spremaju na put, uputio im je pismo koje će se u toj prigodi pročitati. U njemu, između ostaloga, nadbiskup ističe da je i „Crkva jedna velika obitelj: sakrament Božje ljubavi Oca, Sina i Duha Svetoga koju svakodnevno prevađamo i svjedočimo u malom sakramentu velike Ljubavi u braku i obitelji. Obitelj danas dobro poznaje poteškoće i izazove – gospodarske, kulturne, odgojne, moralne, ali uza sve to, naši su pogledi upravljeni ovoj maloj i nezaštićenoj, ali jakoj zajednici obitelji na čijoj su strani budućnost i otvorenost života”.

Nadbiskup Barišić ističe kako nije lako živjeti izvanrednost u redovitom, svakodnevnom životu. To ne možemo sami, ali s Njime možemo. „Zato želimo još više unijeti Kristovo evanđelje, molitvu i njegovu Riječ u naše odnose i u naše djelovanje. Samo obitelj može oplemeniti čovjeka i društvo, samo obitelj može uvjerljivo i snažno prenositi dar i bogatstvo vjere”. Nadbiskup se osvrnuo i na Godinu vjere, poželjevši da im i taj „hod postane uvod u otkrivanje ljepote i bogatstva naše vjere”.

Budući da je najavljeno i sudjelovanje pape Benedikta XVI. u Milanu, nadbiskup Barišić je poželio obiteljima radostan susret sa Svetim Ocem i obiteljima svijeta. Udijelivši im svoj blagoslov, pozvao ih je da budu „dobro sjeme za novo sijanje i vrijeme, vrijeme vjere i nove evangelizacije u našem hrvatskom narodu i društvu”. Posljednji Svjetski susret obitelji održan je 2009. u Meksiku, a okupio je oko milijun sudionika iz cijeloga svijeta. (ika/bitno.net)