Djeca

Mlada majka petero djece, Katarina Matijaca poslala je svojim prijateljima pismo u svezi s uvođenjem zdravstvenog odgoja u škole u kojem objašnjava zašto roditelji trebaju podignuti svoj glas protiv tog pokušaja da se u obrazovni sustav na mala vrata uvedu sadržaji koji su štetni za djecu. Pismo prenosimo u cijelosti. 

Dragi prijatelji roditelji!

Sigurno svi znate za uvođenje Zdravstvenog odgoja u škole. Sigurno znate za način na koji uveden, bez stručnih recenzija, bez javne rasprave, nakon početka školske godine… Sigurno znate da osim neosporno potrebnog dijela o higijeni i zdravlju, prevenciji ovisnosti i nasilja, postoji još jedan modul koji govori o spolnosti.

Upravo zbog tog dijela vam se obraćam. Proučavajući kurikulum objavljen na stranicama Agencije za odgoj i obrazovanje ostala sam uistinu zgrožena. Nabrojit ću samo neke sporne teme. Djecu će se učiti razliku između spola i roda već u 4. razredu osnovne škole. Postoje znanstvena istraživanja koja ukazuju da je pojava homoseksualne orijentacije usko povezana s nesigurnosti u spolni identitet. Rodna ideologija (koja je u suprotnosti sa znanstvenim činjenicama) koja se ovim programom djeci predstavlja baš u doba predadolescencije i rane adolescencije uništava spolni identitet djece u razdoblju kada bi se on trebao pravilno razvijati.

Izjednačava se homoseksualnost s heteroseksualnošću i ističe kako je homoseksualni čin jednako prirodan i vrijedan. Tumači se kako postoje različiti tipovi obitelji: obitelji s mamom i tatom ili obitelj s dvije mame i dva tate). Homoseksualne su udruge jako zadovoljne ovim programom, a ipak priznaju kako ne vide povezanost sa zdravstvenim odgojem!

Mladima se sugerira da je odgovorno ponašanje ako imaš spolno prenosivu bolest da obavijestiš sve spolne partnere. Ne spominje se kako je promiskuitetno ponašanje po sebi neodgovorno. Program ne dovodi u vezu ljudsku spolnost s vrednotama ljubavi i vjernosti.
Masturbacija se promovira kako zdrava i poželjna za razvoj spolnosti, jedino je poželjno da ostane skrivena. I tako dalje…

Ovaj program nije znanstveno utemeljen i moralno neutralan kako to tvrdi ministar. Upravo suprotno, ovaj program je tu da preodgoji našu djecu. Osobno smatram da ni ministar ni ravnatelj ni profesori nemaju pravo mom djetetu nametati odgoj koji je suprotan mojim uvjerenjima, prirodnim i općeljudskim vrijednostima. U tome me podržava Ustav (čl. 63 “roditelji imaju pravo i slobodu samostalno odlučivati o odgoju svoje djece) kao i brojni međunarodni dokumenti i odluke.

Stoga smo moj suprug i ja, kao i mnogi naši prijatelji ravnatelju uručili izjavu u kojoj pozivajući se na ustavna prava roditelja odbijamo da naše dijete prisustvuje satovima Zdravstvenog odgoja. Pozivam vas da učinite isto! Vrijeme je da se zauzmemo za najvrednije u našim životima, za svoju djecu i njihov zdrav i cjelovit odgoj. Vrijeme je da pokažemo da postoji svetinja u koju ne mogu dirati, a to je obitelj.
Pozivam vas također da širite ovu informaciju i među svojim prijateljima koji imaju djecu u školi! Možda vam se čini da ova inicijativa nema smisla i da se ništa neće promijeniti. Ne vjerujte u tu ideju. Ako se program i ne promijeni, promijenit će se nešto u vama. Ovo je pitanje savjesti i odgovornosti. Sutra ćete biti mirni neovisno o ishodu jer ćete znati da ste učinili što ste mogli da zaštitite svoje dijete.
Neka Vas Gospodin ohrabri i blagoslovi i Vas i vaše obitelji!

Katarina Matijaca

Obrazac izjave možete preuzeti na stranicama udruge Vigilare. Ovdje možete i potražiti i detaljnije informacije o kurikulumu zdravstvenog odgoja.

http://www.vigilare.org/akcija/sve-o-spolnom-preodgoju-u-kurikulumu

Foto: Shutterstock.com