Među odlikovanjima i priznanjima Republike Hrvatske postoji i Red kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom koji se dodjeljuje hrvatskim i stranim ministrima i drugim visokim dužnosnicima za izniman doprinos neovisnosti, cjelovitosti i međunarodnom ugledu Republike Hrvatske, za izgradnju Hrvatske i razvitak odnosa Hrvatske i drugih zemalja.

Na popisu dobitnika odlikovanja nalazi se i ime američkog nadbiskupa Philipa Hannana (1913. – 2011.) kojemu je orden uručen na današnji dan prije točno 27 godina. Hannan je zaređen za svećenika 1939., a u Drugom svjetskom ratu služio je kao kapelan u američkoj vojsci. Kao pomoćni biskup Washingtona bio je član američkog izaslanstva na Drugom vatikanskom saboru. Prema želji obitelji Kennedy, Philip Hannan služio je sprovodnu misu za ubijenog američkog predsjednika Johna F. Kennedya. Papa Pavao VI. ga je 1965. imenovao nadbiskupom New Orleansa i tu službu je obavljao do 1988. kada je s navršenih 75 godina papi podnio ostavku.

U ožujku 1994. umirovljeni nadbiskup Philip Hannan je posjetio Hrvatsku i tom prilikom je odlučeno da mu se dodijeli visoko državno odlikovanje.

Na sjednici državnog vrha 14. ožujka 1994. tadašnji potpredsjednik Vlade Ivica Kostović upoznao je prisutne kako se sastao s nadbiskupom Hannanom koji je u svojstvu direktora katoličke televizijske mreže obećao potporu Hrvatskoj u povratku okupiranog teritorija i prognanika. Na to se nadovezao tadašnji ministar obrane Gojko Šušak ističući kako bi nadbiskupa Hannana trebao primiti i predsjednik Tuđman (premda to nije bilo planirano) navodeći konkretne razloge za to:

„Predsjedniče, on se nama javio kao dobrovoljac, da ide ratovati za Hrvatsku. On je bio u II. svjetskom ratu (…). On je jedna nevjerojatna osoba, i ja mislim da bi to njemu još dalo poticaja, da još dalje ide. Ja sam se s njim sreo u New Yorku, i on pita – treba li vam dobrovoljaca.“

Na to je tadašnji predstojnik Ureda predsjednika Republike Jure Radić kazao kako postoji prijedlog da se Hannanu dodijeli državno odlikovanje, s čime se odmah složio i predsjednik Tuđman.

Već sutradan 15. ožujka 1994. hrvatski predsjednik Franjo Tuđman donio je odluku o dodjeli Ordena kneza Trpimira nadbiskupu Philipu Hannanu za djelovanje na promidžbi istine o Hrvatskoj te za zasluge u promicanju međunarodnog položaja i ugleda Republike Hrvatske i odnosa hrvatskog naroda s drugim narodima.

*Dr. sc. Jakov Žižić je poslijedoktorand na Hrvatskom katoličkom sveučilištu