Petar

Na kraju svečane Euharistije koju su, na svetkovinu sv. Josipa 19. ožujka 2015. u katedrali Marije Majke Crkve u Mostaru, slavili biskupi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine prije početka radnog dijela svog 63. redovnog zasjedanja, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. dr. Ratko Perić podsjetio je na dan ranije objavljenu veliku i radosnu vijest da je papa Franjo odobrio dekret o priznavanju herojskih kreposti sluge Božjega Petra Barbarića, novaka Družbe Isusove, rođenog u mjestu Klobuk u Hercegovini.

Pojasnio je da je tim činom završen proces za proglašenjem blaženim sluge Božjega Petra Barbarića te da je na nadbiskupu metropolitu vrhbosanskom kardinalu Vinku Puljiću da odredi dan i mjesto proglašenja blaženim. Kazao je da će to biti prvi proglašen blaženik s područja Hercegovine.

Govoreći o životu Petra Barbarića, biskup Perić je kazao da se rodio u obitelji s devetoro djece u župi Klobuk, kod Ljubuškog, 19. svibnja 1874. Dodao je da je njegov najstariji brat postao član Hercegovačke franjevačke provincije te da je ubijen 1943. godine u velikom masakru franjevaca. Spomenuo je da je Petar živio i učio kao svećenički kandidat Mostarsko-duvanjeske biskupije nepunih osam godina u Nadbiskupskoj gimnaziji i sjemeništu u Travniku te da je pred smrt zaželio jednostavne zavjete Družbe Isusove.

Biskup Perić je na kraju istaknuo da sluga Božji Petar Barbarić povezuje Hercegovinu i Bosnu, svećenike – dijecezanske, franjevce i isusovce.

KTA | Bitno.net