ISUSOVAC NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

Pater Ike o papi Franji: Slušajte ga, ne budite ludi!

Popularni isusovački redovnik Ivan Ike Mandurić objavio je na Facebooku zanimljiv status. Potaknut, očito, brojnim komentarima raznih vjernika nakon Papine odluke da promijenit tekst Katekizma o smrtnoj kazni, pater je Ike podsjetio na jednu važnu vrilnu koju svaki vjernik mora slijediti… Prenosimo status u cijelosti.

Foto: Pixsell, Shutterstock

Od svih kreposti vrag najviše napada poslušnost. Na njoj nisu samo pali Lucifer, Adam i Eva, nego i protestantizam, pravoslavlje, i sve šizme povijesti Crkve.

Moramo primijetiti da sve one nisu značile pad iz čistog bunta i zloće, nego su bile raspete između vjernosti nekom idealu “pravde” i “istine”, te vjernosti materi Crkvi. Neshvatljivo je da u tim dvojbama Bog od nas traži da izaberemo ovo drugo. Ali traži. I to ima svoj nevidljivi ali nesagledivo duboki mistični smisao. U toj zavodljivosti nisu samo nastale sekte, nego i revolucije, kako ona Francuska, tako i Komunistička, ona Teologije oslobođenja, a jednako tako i onaj lefebrovski bunt i svi njemu slični.

Na poslušnosti padaju i krasna redovnička i svećenička zvanja inteligentni, plemenitih i nadarenih, u susretu s nerazumnim poglavarima i biskupima. Ali uvijek i uvijek griješe. Imamo bezbroj takvih primjera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Idealizam vjernika koji nisu spremni do smrti biti vjerni hijerarhiji Katoličke Crkve (a to je zbilja nešto najteže, jer traži da se pokoriš čovjeku grješniku koji ti se ponekad čini i luđi i gori i manje crkven od tebe), i danas je silno kušan preko pape Franje.

Ma što god bilo i ma kako on upravljao, i ma što tko privatno mislio o njegovim odlukama, ako dopusti da u njemu ponestane poštovanja ili spremnosti da ga sluša, pa i brani i istinski voli kao svog od Boga poslanog poglavara, te prestane paziti na njegov ugled da ga slučajno ne bi javno narušio – toga je već vrag osamio i ima spremnog da mu dušu vucara po nepreglednim stranputicama pitanja vjere.

Poslušnost traži umiranje sebi i svom ponosu do smrti, do samoponištenja. Ona je nalik vezanosti i izdanosti Kristovoj i njegovoj raspetosti na križ do smrti. Ali, jednako tako slično njegovoj proslavljenosti, kristovska poslušnost i nas proslavljuje na neshvatljiv način. To je ono što promiče trijeznim i razboritim “logičarima”. To traži vjeru iznad svake logike – osim logike ljubavi koja se opljenjuje do smrti na križu.

Pripadnost Crkvu svoj temelj nema u vidljivoj logici i učinku, nego u ljubavlju motiviranoj riješenosti na vjernost do potpunog odreknuća čak od vlastite volje. “Ali ne moja, nego Tvoja volja…” ili, kako je sv. Ignacije molio: “Uzmi, Gospodine, i primi svu moju slobodu, pamćenje, razum i svu moju volju…”

Kako neshvatljivo i strano jednom Lutheru! Teško je to! Zbilja prezahtjevno. Težega nema! Da, vrag to nije nikako mogao.

Svi oni koji pristanu na to da svoj odnos prema Papi i Crkvi grade na temelju svojih logičkih uvida, papirnati su brodići u vražjim neverama. Ljudska logika koja se prometnula ispred poslušnog vjerovanja, igrica je za zloga pa i kad se radi o najvećim teolozima povijesti Crkve. Svi takvi su pali i potonuli, nestali. A ostali su oni mali i neuki, i ispali mudriji od učenih i mudrih.

Na papi Franji će, i kušnji koju preko njega Bog danas stavlja, svi uznositi pasti. Karizmatizam, tradicionalizam, teologizam, liberalizam…

Tko će znati, možda je to baš ono što Crkvi treba? Ne znam.

Mi samo trebamo znati: papa Franjo (tako ga treba oslovljavati, a ne Bergoljo, ili kako već), Božji je odabranik, i za njega Bog danas poručuje: “Njega slušajte!”

Slušajte ga, ne budite ludi!

Od svih kreposti vrag najviše napada poslušnost. Na njoj nisu samo pali lucifer, Adam i Eva, nego i protestantizam,…

Objavljuje Ivan Ike ManduricSrijeda, 8. kolovoza 2018.

 

Bitno.net

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Dragi čitatelji, ovisimo o vama i računamo na vas i vašu pomoć! Podržite naše djelovanje članstvom u Klubu prijatelja! Doznajte više na ovom linku!

Objavljeno: 9. kolovoza 2018.
  • Oznake:

Možda vam se svidi