Collage

Apostolski nuncij u RH nadbiskup Alessandro D’Errico progovorio je ponovno o pitanju kanonizacije bl. Alojzija Stepinca i Papinoj odluci o osnivanju katoličko-pravoslavne radne skupine koja treba razriješiti sporove oko nje te prenio detalje razgovora koji je imao s papom Franjom u Vatikanu.

Nuncij je to izložio u pozdravnom govoru na otvaranju 56. pastoralno-teološkog tjedna u Zagrebu. Kako piše IKA, D’Errico je odložio unaprijed pripremljeni govor i nadovezao se na govor kardinala Bozanića kojemu je zahvalio za mudre riječi o pitanju kanonizacije kardinala Stepinca.

“Budući da sam i ja bio ponekad prozivan, želim predstaviti neke stvari koje su vrlo važne za ovaj slučaj”, rekao je nuncij, te podsjetio kako je u prosincu boravio u Rimu, te imao prilike susresti se i razgovarati sa Svetim Ocem.

Veći dio razgovora bio je upravo posvećen prijedlogu Svetoga Oca o formiranju radne skupine.

“Zadivio sam se kad sam vidio da je Sveti Otac informiran i o iznenađenju koje se dogodilo u javnom mnijenju u Hrvatskoj”, rekao je nuncij, te je razgovor sažeo u tri točke.

Tako je na prvom mjestu rekao kako ga je Papa zamolio da prenese poruku da on nema ništa protiv svetosti kardinala Stepinca, niti protiv hrvatskog naroda.

“Papa mi je rekao: ‘Našao sam se u situaciji gdje bi moglo doći do ponovnih napetosti između dviju Crkvi i dva naroda.’  Stoga je Papa rekao da je njegova namjera bila istaknuti, što je uostalom protumačio i u Evangelii Gaudium, ono što često ponavlja u homilijama u Domu Sv. Marti. Dakle, “govorim o Crkvi koja se ne zatvara, Crkvi koja je otvorena za sve ono što se događa oko nje. Govorim stalno o Crkvi koja izlazi na periferije, kako one materijalne, tako i duhovne. Crkvi koja se stavlja u dijalog s različitim čimbenicima Crkve i s čimbenicima s kojima pastoralno djeluje.”

Papa je naglasio kako osnivanje Radne skupine stručnjaka Katoličke Crkve i Srpske Pravoslavne Crkve treba shvatiti kao ekumensku gestu i izlazak na periferiju, duhovnu periferiju gdje se Crkva stavlja u dijalog s različitim čimbenicima.

Papa smatra, napomenuo je nuncij, kako ovdje nije riječ o ponovnom raspravljanju o Stepinčevoj svetosti, već bi radna skupina trebala imati informativnu ulogu o svemu što je već učinjeno.

Kao posljednje, nuncij je pojasnio samu organizacijsku dimenziju. Podsjećajući kako se njegov susret s Papom održao 17. prosinca, te mu je Papa rekao kako se očekuje posjet izaslanstva Srpske pravoslavne Crkve što se i dogodilo sredinom siječnja. Dakle, u radnoj skupini bi sa svake strane trebalo biti 3-5 članova, i na prvom zasjedanju koje će biti u Vatikanu ustanovit će se dnevni red.

Na kraju je nuncij dodao kako je Papa svjestan da ta inicijativa puno stoji hrvatski narod, ali je uvjeren da će to pridonijeti punom pomirenju između dva naroda, kao i u ekumenskim odnosima i stabilnosti ovih područja.

Inače, 56. pastoralno-teološki tjedan s temom “Teologija i pastoral Božjeg milosrđa” koji se održava u Međubiskupijskom sjemeništu na zagrebačkoj Šalati otvorio je dekan KBF-a dr. Tonči Matulić, a otvaranju su nazočili nad/biskupi iz Hrvatske predvođeni predsjednikom HBK zadarskim nadbiskupom Želimirom Puljićem te iz BiH predvođeni kardinalom Vinkom Puljićem. Na otvorenju su bili i predstavnici drugih kršćanskih Crkava u Hrvatskoj, rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta dr. Željko Tanjić, dekani i profesori drugih katoličkih teoloških učilišta u Hrvatskoj i BiH.

IKA | Bitno.net