U srijedu 27. svibnja u prostorijama Nadbiskupskoga duhovnog stola održan je organizacijski sastanak za proslavu Majke Božje od Kamenitih vrata, Zaštitnice grada Zagreba, koja će se održati na svetkovinu Duhova, u nedjelju 31. svibnja, na Trgu ispred katedrale s početkom u 19 sati.

Na sastanku pod predsjedanjem zagrebačkoga pomoćnog biskupa Mije Gorskog razmotrena su pitanja vezana za organizaciju euharistijskog slavlja koje će predvoditi apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbsikup Giorgio Lingua, u zajedništvu sa zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem.

Mons. Gorski istaknuo je da će ovogodišnja proslava biti u znaku zahvale Majci Božjoj od Kamenitih vrata koja se u potresu koji je 22. ožujka pogodio Zagreb opet pokazala kao Zaštitnica i Zagovornica Zagrepčana.

S obzirom na program proslave na sastanku je istaknuto da će na kraju euharistijskog slavlja kardinal Bozanić  pred likom Majke Božje od Kamenitih vrata predvoditi zavjetnu molitvu. Zatim će svi vjernici ostati u marijanskoj molitvi sa svijećama i pjesmi, a po završetku programa izabrana skupina vjernika procesijski će odnijeti sliku čudotvorne Majke Božje od Kamenitih vrata u svetište u Kamenitim vratima.

U njoj će sudjelovati dvadesetero vjernika iz podsljemenskih župa u narodnim nošnjama u spomen na obitelji i domove stradale u potresu, dvadesetero mladih vjernika i animatora u spomen na Susret hrvatske katoličke mladeži koji se zbog pandemije nije mogao održati, te dvadesetero vatrogasaca kao predstavnici vatrogasne zajednice koja je dala jedinstven doprinos u otklanjanju opasnosti uzrokovanih potresom. Vatrogasci će ujedno i nositi lik Majke Božje od Kamenitih vrata.

„Neka ovogodišnja proslava Majke Božje od Kamenitih vrata, na Trgu ispred katedrale, bude izraz naše zahvalnosti Nebeskoj Majci i Zaštitnici, koja nas je kroz svo ovo teško i izazovno vrijeme pandemije i potresa neprestano čuvala i zagovarala“, rekao je mons. Gorski, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.