Pod geslom “Pošalji radnike u žetvu svoju“ u Krašiću, rodnoj župi hrvatskog blaženika Alojzija Stepinca, održat će se u subotu 19. listopada sedmi susret hrvatskih i slovenskih katolika. Krašić je izabran kao mjesto susreta u znak zahvalnosti što je bl. Stepinac tijekom Drugoga svjetskog rata od logora i moguće smrti spasio 535 svećenika Mariborske i Ljubljanske biskupije.

„Želimo pokazati zahvalnost za djelovanje kardinala Stepinca tijekom Drugoga svjetskog rata koji je protjerane slovenske svećenike primio u Hrvatskoj te ih smjestio u raznim zagrebačkim župama. Svi naši svećenici iz područja oko Celja, koji su mi to svjedočili dok sam bio ministrant, bili su protjerani te su se našli na stanici u Zagrebu bez ičega. Ondje se pojavio kardinal Stepinac koji im je poručio: ‘Vi ste naša braća svećenici. Mi ćemo sve napraviti za vas!’ I tako im je kardinal Stepinac spasio živote”, izjavio je umirovljeni celjski biskup Stanislav Lipovšek na nedavnoj konferenciji za novinare na kojoj je najavljen susret.

U Krašiću u 10 sati ispred crkve Presvetoga Trojstva počinje pretprogram koji će animirati bogoslovi zagrebačke i ljubljanske bogoslovije.

Misno slavlje u 11 sati predvodit će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u zajedništvu s biskupima Zagrebačke crkvene pokrajine i drugim hrvatskim i slovenskim biskupima. Propovijedat će mariborski nadbiskup Alojzij Cvikl.

Za vrijeme euharistijskoga slavlja u Krašiću će na oltar biti prinesena knjiga “Blaženi Alojzije Stepinac i prognani slovenski svećenici u Drugom svjetskom ratu” koju je priredio mons. Juraj Batelja, a u kojoj se nalazi popis svih svećenika koje je spasio kardinal Stepinac. Slovenska strana na oltar će prinijeti sliku Triglava jer je Alojzije Stepinac hodočastio i popeo se na Triglav.

Na hodočašću će se moliti za nova svećenička zvanja u crkvama u Hrvatskoj i Sloveniji.

IKA | Bitno.net