Poštovani gospodine Plenkoviću,

Koordinacija građanske inicijative „Zaštitimo žene – odbacimo ideologiju“ izražava žaljenje što:

– unatoč znanstvenoj neutemeljenosti rodne teorije, član američke Nacionalne akademije znanosti i predsjednik Instituta Whitehead najizvrsnijeg istraživačkog centra na području mikrobiologije i genetike prof. David Page kaže: “Mi nismo unisex i naša tijela to znaju – svaka naša stanica to zna na molekularnoj razini.”

– unatoč riječima pape Franje na Svjetskom danu mladih u srpnju 2016. „U Europi, u Americi, u Africi i u nekim zemljama Azije, postoje ideološke kolonizacije. A jedna je od njih – kažem to jasno s imenom i prezimenom – rodna (ideologija)! Danas djecu, djecu u školama to poučavaju, da je moguće odabrati vlastiti spol!“ Za pretpostaviti je da demokršćanska stranka uzima u obzir stav Katoličke Crkve (osobito zbog činjenice da se 80% stanovništva izjašnjava kao katolici)

– unatoč jasnom protivljenju Hrvatske biskupske konferencije kroz poziv Vijeća HBK za život i obitelj saborskim zastupnicima da ne glasuju za ratifikaciju, više na linku ovdje i poruci Hrvatskih biskupa (link)

– unatoč činjenici da je uvođenje roda polazište na putu razaranja braka i obitelji, kako to objašnjava uvažena profesorica dr. sc Dijana Jakovac – Lozić u svojoj znanstvenoj ekspertizi (link)

– unatoč Izjavi Znanstvenog vijeća za obrazovanje i školstvo HAZU da je rodna ideologija u Istanbulskoj konvenciji neprihvatljiva za odgojno-obrazovni sustav u Republici Hrvatskoj (link)

– unatoč činjenici da je sasvim pogrješno pitanje uzroka nasilja u jednom društvu svesti na jedan zajednički nazivnik, primjerice na tzv. rodnu uvjetovanost. „Teza o takvoj uvjetovanosti nasilja ne može se održati. Nasilje je multikauzalna pojava i postoji niz faktora koji ga uvjetuju – poput bioloških, antropoloških, socijalnih, socioloških, psiholoških. To znači da se ne može cjelokupni fenomen nasilja među bliskim osobama svesti na nazivnik tzv. rodne uvjetovanosti. Riječ je o simplifikaciji, nedovoljnom poznavanju etiologije koja se odnosi na uzroke nasilja u društvu“, tvrdi uvaženi profesor dr. sc. Davor Derenčinović. Više na linku ovdje.

– unatoč kontinuiranim lažima da u Konvenciji rodne ideologije nema kada se ona uvodi u čl. 3c i čl. 4.3. Svi stručnjaci psiholozi, psihijatri, pedagozi i mi roditelji koji odgajamo svoju djecu slažemo se da je za cjeloviti razvoj i uravnoteženi život ljudske osobe potreban sklad između njezina tijela, psihe/osjećaja, razuma, volje, moralnih stavova, društvenog ponašanja itd. Kad kažemo da je netko „muškog ili ženskog spola“, podrazumijevamo taj sklad odnosno osobu u cjelini, mušku ili žensku. Isto tako u duhu hrvatskog jezika može se reći i da je osoba „muškog ili ženskog roda“, ali opet se podrazumijeva postojanje dvaju spolova tj. rodova – muški i ženski – i skladu navedenih aspekata osobe. Konvencija pojmu „roda“ oduzima njegovu cjelovitost i suzuje ga isključivo na društveni konstrukt

– unatoč činjenici da je svih 48 mjera o zaštiti žene i suzbijanju obiteljskog nasilja iz Istanbulske konvencija već ugrađeno u hrvatsko zakonodavstvo donošenjem zakona u srpnju i dopuna zakona u siječnju ove godine, što potvrđuje i ministar Bošnjaković, (link), pa zašto je onda ratificiramo?

– unatoč činjenici da je prije ratifikacije nužna izmjena Ustava RH (link) jer do sada ustavotvorac nije prihvatio postojanje, doseg i znanstvenost pojma „rod“, pogledajte obrazloženje uvaženog dr. sc. Dubravka Ljubića na linku ovdje;

– unatoč činjenici da je u javnoj raspravi o potvrđivanju Zakonu o ratifikaciji Konvencije, 80% komentara građana, udruga i građanskih inicijativa izrazilo protivljenje ratifikaciji Istanbulske konvencije (link);

– unatoč činjenici da gotovo polovica zemalja Vijeća Europe Konvenciju nije ratificiralo, iako je proteklo već šest godina od njezina potpisivanja, što indicira da oko samog dokumenta postoje ozbiljni prijepori. Europske vlade koje nisu ratificirale istaknule su njegovu štetnost za obitelj, obrazovanje, tradiciju i kulturu;

– unatoč upitnom mehanizmu nadzora nad državama u provođenju odredaba Istanbulske konvencije međunarodnog ekspertnog tijela GRAVIO koje preuzima dio suvereniteta država u području zaštite žena i zaštite od obiteljskog nasilja (v. osobito čl. 66.-70. Konvencije). Sustav je upitan bolje reći eksperimentalan, jer uključuje GRAVIO i nevladine civilne udruge (koje država mora financirati, na njih se oslanjati i davati im važne ovlasti u obrazovnom sustavu i medijskom prostor čime one dobivaju golemu moć). Sustav je tek počeo funkcionirati, a prva “pogođena” država je neočekivano bila Danska. U velikoj mjeri, oslanjajući se na tzv. Shadow Report nevladinih udruga (link), GRAVIO je dao negativni izvještaj zbog čega je Danska bila izvrgnuta negativnom publicitetu te je odgovorila dosta iziritirano. Zbog toga, kad su u pitanju male zemlje poput Hrvatske – taj sustav se pokazuje prilično rizičnim i u pitanjima domovinske sigurnosti, budući da nevladine udruge u Hrvatskoj smiju primati dotacije od stranih vlada. Ako te aktualne strane vlade imaju posve drukčije agende od hrvatske vlade, takvi mehanizmi nadzora lako mogu postati i sigurnosni rizik;

– unatoč činjenici da je HDZ prilikom parlamentarnih izbora u listopadu 2016. godine, kao demokršćanska stranka, izrazio protivljenje uvođenju bilo kakvih ideologija, pa tako i rodne, (link), čime je zadobio mnoge glasove;

– unatoč pozivima za javnim argumentiranim sučeljavanjem koje je uputila i naša GI na skupu, izostao je civilizirani javni dijalog. Druga strana je protivnike ratifikacije cijelo vrijeme pokušavala diskreditirati kao podupiratelje nasilja, a nedostatak argumenata nadoknađivala civilnim aktivizmom, marševima, kostimiranim performansima i upornim ponavljanjem mantre o potrebi što brže ratifikacije jer je to zahtjev 21. stoljeća;

– konačno, unatoč protivljenju najvećeg dijela hrvatskog društva; laika intelektualaca, vođa i aktivista vjerskih i drugih tradicionalnih građanskih udruga, brojnih javnosti znanih i manje znanih umnika i umnica tradicionalnog svjetonazora, kako bi rekao naš vrli sociolog dr. sc. Slaven Letica;

Zbog toga nas je jako pogodilo da ste najavili iznenadnu ratifikaciju tako važnog dokumenta, koji će po pravnoj snazi biti iznad hrvatskih zakona, bez ozbiljne stručne rasprave o svim aspektima i posljedicama ratifikacije po hrvatsko društvo u svim njegovim porama (izuzev one Znanstvenog vijeća HAZU).

Stoga Vas molimo da kao predsjednik HDZ-a prije nego pošaljete IK na ratifikaciju, još jednom pažljivo pročitate tekst Istanbulske konvencije te nama i cjelokupnoj hrvatskoj javnosti ponudite bar jedan argument u prilog ratifikacije Konvencije, koji će pokazati da ratifikacija smanjuje nasilje nad ženama i u obitelji. (Npr. naše susjedne zemlje BiH, Srbija, Slovenija, Albanija su prije nekoliko godina ratificirale IK. Mogu li se ponuditi ozbiljne analize da se kod njih zbog toga nasilje smanjilo, jer ovih dana čitamo suprotno?)

Samo učinkovitija provedba postojećih zakona u području zaštite od nasilja, djelotvorniji rad represivnog sustava i veća financijska izdvajanja za tu namjenu podići će razinu zaštite, a ne rodne izvedenice iz Istanbulske konvencije.

Gospodine Plenkoviću, zašto želite da se ratifikacijom IK gaze ljudska i građanska prava svih nas koji ne prihvaćamo pojam „roda“? Zašto želite da se ograničavaju ljudska prava nas roditelja da odlučujemo o odgoju i obrazovanju vlastite djece u skladu s vlastitim filozofskim i vjerskim uvjerenjima što nam jamči hrvatski Ustav, a brani IK?

Na kraju zaključujemo da je SDP svojim svojedobnim odbijanjem ratifikacije ostvario veliku političku pobjedu, jer je uvođenjem rodne ideologije u hrvatsko društvo trajno stigmatizirao HDZ, što će trajno oslabiti snagu HDZ-a jer je demokršćanstvo jedna od dviju najvažnijih programskih odrednica kako tvrdite.

Podupiratelje naše inicijative koji su vjernici i konzervativnog svjetonazora, gotovo svi simpatizeri HDZ-a, pozvat ćemo da ubuduće podrže one političke opcije koje iskreno, a ne samo deklarativno promiču kršćanske vrijednosti. Isto tako naša građanska inicijativa će se pridružiti ostalim građanskim udrugama i inicijativama, koje su najavile referendumsku inicijativu ako Hrvatski sabor ratificira Istanbulsku konvenciju.

Srdačan pozdrav

Za koordinaciju GI

Teo Klarić