“Franjevačka prisutnost u Bosni” stranica je na društvenoj mreži Facebook koja prati zbivanja u Franjevačkoj provinciji Bosne Srebrene, ali i daje brojne detalje iz njezine povijesti.

Nedavno je ta stranica objavila lijepo “svjedočanstvo vjere s Plehana” kako su ga nazvali.

“Gospodin Oto Tomljanović stanovnik je sela Brezici (župa Plehan). Rođen je 1933. godine. Njegov otac doselio je na ova područja zbog posla. Otac je, naime, bio prvi strojovođa tzv. ćire (vlak koji je povezivao taj dio BiH) na tom području. Otova supruga nalazi se u Domu za starije osobe u Slavonskom Brodu, a on se sam brine o domaćinstvu i bašti. Budući da nema nikakva prijevoznog sredstva, u crkvu na Plehanu koja je udaljena 9 kilometara ide 3 sata pješice. U svojoj 83. godini, prošloga ljeta, više od pet puta išao je na misu pješice”, piše u tom svjedočanstvu.

Plehan je naselje kraj Dervente na kojem je još u srednjem vijeku izgrađena crkva, a od 1853. tamo je bio smješten franjevački samostan. Riječ je o duhovnom i kulturnom središtu katolika derventskog kraja koje je u ratu u BiH pretrpjelo teška razaranja kada su samostan i crkva sv. Marka sravnjeni sa zemljom. Radovi na obnovi kompleksa započeli su 2001., a crkva je danas obnovljena.

Povratak izbjeglih Hrvata u plehanski kraj težak je i spor, a broj povratnika u tamošnja sela mali. Uglavnom je riječ o starijim osobama poput Ota Tomljanovića koji su često prepušteni sami sebi pa i u odlasku na euharistiju. Ali, kao što pokazuje ovaj primjer – ni starost ne može spriječiti ljubav prema svetoj pričesti.

SVJEDOČANSTVO VJERE S PLEHANA

Gospodin Oto Tomljanović stanovnik je sela Brezici (župa Plehan). Rođen je 1933. godine….

Posted by Franjevačka prisutnost u Bosni on 11. siječnja 2017

Goran Andrijanić | Bitno.net