Mladi

Hodočasnički vlak krenuo je u subotu rano ujutro sa zagrebačkog Glavnog kolodvora te je mlade vjernike dovezao do Konjščine, odakle su se pješice zaputili na osam kilometara dug put k svetištu. Prije samog dolaska u Mariju Bistricu te početka službenog programa hodočašća, u kapeli Majke Božje u Vinskom vrhu održano je euharistijsko slavlje koje je predvodio povjerenik za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije Ivica Budinšćak.

“Budite veselo i raspjevano lice Crkve!”

Kao i svake godine dosad, popodnevna kateheza bila je nezaobilazan i jedinstven dio hodočasničkog programa. Zbunjeno vrijeme zbunilo je čovjeka, kazao je fra Žarko Relota na početku kateheze, dodavši kako je danas Bog mnogima nepoznat te da mladi katolik u takvom vremenu mora oplemeniti društvo u kojem živi, iako nekad dolazi kao ovca među vukove. Fra Relota naglasio je važnost i prepoznatljivost katoličke mladeži koja ne smije nasjedati na relativizme vrednota, već mora imati hrabrosti reći da nema kamo ni komu otići doli Gospodinu koji ima riječi života vječnoga.

“Budite veselo i raspjevano lice Crkve! Nemojte dopustiti da vam itko oduzme osmijeh i radost življenja, ali istovremeno ozbiljno i odgovorno pristupajte životu. Katolička mladež mora biti puna nade i vjere u bolje sutra. Morate biti osobe koje svijetu daju novu dimenziju življenja, jer vi niste budućnost, vi ste sadašnjost”, zaključio je svoju katehezu fra Relota.

Kardinal odgovarao na pitanja mladih

Po završetku kateheze mladim se hodočasnicima obratio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. “Drago mi je što sam danas ovdje. Želim da osjetite blizinu onoga koji želi upoznati vaše srce, blizinu Božju”, rekao je kardinal u svom obraćanju.

Kardinal je ujedno odgovarao na pitanja koja su mladi, u sklopu akcije pastorala mladih zagrebačke nadbiskupije “Pitaj kardinala!”, tijekom cijelog tjedna imali priliku slati putem elektroničke pošte. Mlade je zanimalo kako je kardinal prepoznao Božji poziv u svom životu, što je najljepše a što najteže u službi pastira zagrebačke Crkve, kako mladi vjernici mogu odgovoriti na trend relativiziranja obiteljskih i moralnih vrijednosti te što očekuje od mladih u Godini vjere.

Odgovarajući na pitanja, kardinal je poručio mladima da oni koji žive vjeru i oni koji, poput bl. Ivana Merza, vjeru smatraju svojim životnim zvanjem, imaju bogatiji i ispunjeniji život. Kazao je i kako od mladih očekuje novost u svjedočenju življenja katoličke vjere, a sam odgovor na pitanje kako pronaći tu novost kardinal je prepustio mladima.

Nakon službe svjetla uslijedila je dramska predstava “Kino, plaža i upisi na faks” u izvedbi salezijanske mladeži. Prvi dan hodočašća završio je euharistijskim klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, koje je predvodila Karmelska mladež.

U nedjelju, drugog dana hodočašća, zajedničko misno slavlje s vjernicima grada Zagreba koji su došli na 281. zavjetno hodočašće predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Preuzeto s www.zg-nadbiskupija.hr

Foto: Glas Koncila