U 30 dana natječaja koji je putem Ministarstva znanosti i obrazovanja u suradnji s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova bio otvoren za stipendiranje preddiplomskoga i diplomskoga sveučilišnoga studija mladim kršćanima iz zemalja u razvoju pristiglo je 5500 prijava. Taj podatak objavljen je u prvom tekstu feljtona o vjerskim slobodama koji se objavljuje na stranicama Hrvatske katoličke mreže, a financiran je sredstvima Agencije za elektroničke medije.

Prema broju prijava na natječaj koji je trajao do 17. svibnja najviše ih je pristiglo iz zemalja podsaharske Afrike te Sirije, gdje su kršćani često ugroženi. Iz Ministarstva vanjskih poslova na upit su odgovorili: „Najveći broj valjanih prijava odnosi se na studije sestrinstva, elektrotehnike i računarstva te strojarstva. Predviđen je odabir desetero kandidata. Dodijeljena stipendija uključuje osiguravanje smještaja u studenskom domu i prehranu u restoranima studentskih centara, školarinu, mjesečnu naknadu od 1600 kuna za osobne troškove, kao i osnovno zdravstveno osiguranje te troškove jednogodišnjega pripremnog tečaja hrvatskog jezika. Uključeni su i troškovi putovanja u Republiku Hrvatske“, stoji u odgovoru Ministarstva vanjskih poslova koji je objavljen u sklopu feljtona o vjerskim slobodama na stranici HKM-a.

Velik interes za stipendije za Hrvatsku katoličku mrežu prokomentirao je i ministar vanjskih i europskih poslova dr. Gordan Grlić Radman: „Ono što Hrvatska čini ovim programom stipendiranja mladih kršćana nije izdvojen slučaj, jer je sve više zemalja koje iskazuju solidarnost prema ranjivim skupinama financiranjem različitih projekata. Ovaj se program ostvaruje kao dio razvojne suradnje koja se odnosi na treće države koje nisu članice Europske unije. U ovim trenucima kada je svima teško zbog pandemije koronavirusa važan je znak što pokazujemo empatiju prema onima koji su progonjeni, a ovdje je riječ o kršćanima koji su prema provedenim statistikama najprogonjeniji.“

To je prvi put da će Hrvatska osiguravati novac namijenjen kao pomoć prvenstveno progonjenim kršćanima u trećim zemljama progonjenima zbog njihove vjere u Isusa Krista, a Vlada je prošle godine tu odluku donijela usvojivši amandman saborske zastupnice Marijane Petir te osigurava 1.5 milijuna kuna za tu namjenu.